«Aadama passiooni» eelarve on miljon eurot

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Aadama passioon". Enne maailmaesiettekannet.
"Aadama passioon". Enne maailmaesiettekannet. Foto: Kristian Kruuser & Kaupo Kikkas

Teisipäeval maailma esiettekandele tulnud Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni suurteose «Aadama passioon» eelarve oli peaaegu miljon eurot, kinnitas Eesti Kontserdi juhatuse liige Jüri Leiten. «Aadama passioon» valmis Eesti Kontserdi ja Milano tootjafirma Change Performing Arts koostöös.

«Investeering on tehtud sellise arvestusega, et kui projekt järgnevatel aastatel välismaale suundub, siis hakkab sealt raha ka Eestisse tagasi tulema. Sellise asjaga on võimalik kasumit teenida,» ütles Leiten. Praegu on rahalist kasumit keeruline välja öelda, aga see pole ainuke hüve, mida suurprojekt Eestile toob. Välismaale lähevad esinema Eesti muusikud, Tallinna kammerorkester ja Filharmoonia kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel.

Eestis antakse vaid viis etendust. 79-eurosed piletid ligi tuhandekohalisse saali on praktiliselt välja müüdud. Sellest Leiteni hinnangul ka piisab: «Elitaarsete asjade puhul on alati oht vint üle keerata. Soovime, et pileti ostmine jääks ikka pingeliseks. Kuna meile on sellise projekti tegemine nii eelarveliselt kui kunstiliselt esmakordne, siis soovime, et piletihind oleks just selline. Pealegi, kui teha lisaetendusi, siis ei pruugi neid sellise hinnaga välja müüa.»

Vaata võrdlevat tabelit mõne teise kultuuri- ja meelalahutussündmuste kohta loo lõpust.

Piletitulu katab vaid kolmandiku kogu vajaminevast rahast. «Mul ei ole mingit kripeldust selle piletihinna koha pealt. Kui me tahame kaasa rääkida maailma muusikakultuuri kõrgliigas, siis peame endale selgeks tegema, et väärt asjad ongi kallid. Näiteks Soome Savonlinna ooperipäevade piletihinnad algavad 120 ja lõpevad 200 euro juures,» kommenteeris Leiten 80-eurost piletihinda. «Oma võimete kohaselt teeme siin imesid.» Leiteni sõnade järgi astus Eesti selle teosega jalgpallitermineid kasutades maailma kõrgliigasse.

«Aadama passiooni» lavale toomist toetasid Eesti Ettevõtluse Sihtagentuur (EAS), BLRT Grupp, Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium. Oma osa oli muidugi Eesti Kontserdi oma eelarvel ning selle kaudu Eesti Kontserdi sponsoritel.

Esiettekannet kuulas üle kolmekümne festivaliesindaja kõikidelt kontinentidelt peale Antarktika. Vähem kui 24 tundi pärast esiettekannet on juba kokku lepitud läbirääkimised Helsinki Juhlaviikotega, Bergeni, Milano, Turino, Istanbuli, Hong Kongi ja Los Angelese festivalidega. Ka Läti ja Leedu on väga huvitatud.

«Aadama passiooni» valguslahendus oli Leiteni hinnangul kõigi aegade kõige võimsam ja selle üles ehitamine Noblessnerisse ei ole sugugi odav. Aga peale suure kunsti tuli Noblessneri ümber ehitada ka tualette, kanalisatsiooni, vihmaveetorusid ja kütet. Kokku on kogu projektiga nii lava peal kui lava taga seotud 130 inimest. Enamik tehnilistest lahendustest mõeldi välja Eestis, vaid valgustuseks vajalik tehnika toodi Soomest, Rootsist ja Lätist. Kusjuures jaapanlaste jaoks tuleb «Aadama passiooni» valgusrežii ümber teha, sest laval esineb ka ihualasti meestantsija, kuid Jaapani seaduste järgi ei tohi kunsti- ja pornograafilistes teostes genitaale näidata.

«Aadma passiooni» eelarve hulka ei ole arvatud muusikafilmide tootja Accentus Music poolt tehtava samanimelise dokumentaalfilmi maksumust, mis on Leiteni sõnul ka vähemalt pool miljonit eurot. Levitamise lepingud on juba sõlmitud nii Hiina kui Jaapani televisiooniga, mis on suur ja oluline turg, samuti telekanaliga Arte. Accentuse direktor Paul Smaczny oli üllatanud, kui kvaliteetset materjali nad «Aadama passioonist» said ning avaldas soovi jätkata koostööd Eesti Kontserdiga, näiteks Saaremaa festivali raames.

Mõne kultuuri- ja meelelahutussündmuse piletihinnad

SündmusPiletihind
«Eesti otsib superstaari» finaal Nordea saalis49.00 € - 69.00 €
Vanemuise muusikal «Lotte Unenäomaailmas» Nordea saalis15.50 € - 22.50 €
Pekingi Ooper «Yangide naiskindralid» Nordea saalis19.50 € - 39.50 €
ZAZi kontsert Nordea saalis35.50 € - 65.50 €
DJ Armin van Buuren Tallinna lauluväljakul49.00 € - 190.00 €
Vanemuise «Ooperifantoom» Nordea saalis35.50 € - 49.50 €
Estonia ballett «Tuhkartiinu»5.50 € - 25.00 €
Estonia aastalõpuball 39.00 € - 70.00 €
Viljandi pärimusmuusikafestival 13.00 € - 85.00 €
Festival Positivus 8.00 € - 200.00 €
Estonia ooper «Aida»10.00 € - 44.00 €
Villa Ammende ooperipäevad20.00 € - 85.00 €
Leigo Järvemuusika176.00 €
Viru varietee57.00 €
Weekend festival Pärnu rannas69.00 € - 149.00 €
Muhu tulevikumuusika festival Juu Jääb65.00 €
Aljona Doljetskaja loominguline õhtu Portreegaleriis220.00 €
AC/DC kontsert Hämeenlinnas Soomes86.50 €
Moskva teatri «Pygmalion» Nordea saalis69.50 €
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles