Ukraina naistebänd on nagu Molotovi kokteiliga relvastatud Spice Girls

Helena Tamm
, vabakutseline kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dakh Daughters.
Dakh Daughters. Foto: Vene Teater

Muusika ja teatrikunsti austajatel on võimalus Ukrainale toetust avaldada, sest Maikellukese Päevadel astub 23. mail kell 19 Vene Teatris Ukraina naistebänd Dakh Daughters. Kontserdi piletitulu läheb Ukraina toetuseks.

Dakh Daughtersi liikmeid on kirjeldatud ka kui Molotovi kokteilidega 1990. aastate kultusbändi Spice Girls. Seitse muusikut-näitlejannat on ennekõike artistid, aga ka tulihingelised maailmaparandajad. Postimehe küsimustele vastab ansambli liige Tetjana Havriljuk.

Kuidas sündis Dakh Daughters ja miks?

Alguses lõi Vlad Troitski teatri nimega DAKH, mis ukraina keeles tähendab katust. Töötasime Vladi näitetrupis koos praeguste bändiliikmetega kokku üle kümne aasta. Selle aja jooksul andsime lugematul hulgal etendusi, kontserte, tegime muusikat, laulsime ja olime üks suur loominguline pere. 2012. aastal tegime midagi teisiti, uut viisi muusikalise ja teatraalse etteaste Ukraina tuntuima nüüdisteatrifestivali «Gogolfest» jaoks. See läks menukalt ja jäimegi uue naistebändi formaadi juurde.

Dakh Daughtersi liikmel Anna Nikitinal tuli idee kabaree-etteastega Pariisi esinema minna. Teised jäid nõusse. Võtsime instrumendid kaasa ja panime kahe nädalaga kokku ligi 80 protsenti oma show-programmist, sest me olime lihtsalt niivõrd inspireeritud! Nimetasime bändi friigikabareeks ja lõime endale valgeks võõbatud nägudega karakterid, millega praegu esineme. Esimese kontserdi andsime 21. novembril 2012. aastal Kiievis oma teatris Dakh.

Dakh Daughtersi loomine oli ainuõige otsus! Kogu oma energiat, inspiratsiooni tahame publikuga jagada - see loeb. Me unistame uue muusika abil maailma paremaks muuta. Me tahame luua sellele uue viisi, homse kunsti.

Mida tähendab friigikabaree ja milline on teie žanr?

Friik tähendab antud kontekstis vabadust, originaalsust, rõõmsat meelt, imelikku olekut ning  julgust tavapärasest eristuda. Kabaree on nagu teatrilava ja muusikažanriks etendus. Mängime julgelt erinevate žanritega neid omavahel kombineerides, sest me oleme friigid, kes tahavad teha midagi värsket, uut ja paremini kui varem.

Mis on Dakh Daughtersi kontsert-etenduste sisu?

Need räägivad meist ja maailmast, kus eksisteerime. Tänasest Ukrainast, kodust ja paremast tulevikust. Hangime inspiratsiooni kõikjalt, teatrist ja üksteiselt, aga ka maailmast meie ümber. Iga bändiliige toob kaasa teda kõnetava tekstilõigu või viisijupi ja hakkame sealt pihta, koos looma. Tulge parem vaatama, siis näete ise!

2013. aastal esinesite barrikaadidel, keset tulist Euromaidanit Kiievi keskväljakul. Oskad sa seda kogemust sõnadesse panna?

Euromaidan oli õudne kogemus, aga ääretult oluline kõigile, kes Ukrainast ja selle paremast tulevikust hoolivad. See oli meie ärkamisaeg ja otsus ise oma õnne nimel samme astuda. Dakh Daughtersiga olime seal algusest lõpuni välja ja mitte ainult kui esinejad, vaid kui  tavakodanikud. Aitasime süüa teha, toitu, ravimeid ja sooje riideid tuua, ehitasime barrikaade ning pakkusime viga saanutele oma abi. Aga me ka esinesime - Maidani laval, barrikaadidel, tänavatel, ükskõik kus, et jagada seda, mida meil anda oli - oma kunsti teiste toetamiseks ja inspireerimiseks. Maidan oli samas ka nagu omaette ideaalne riik riigis, kus kõik tegid, mida nad oskasid, pidid ja said ning jagasid seda teistega. Meie esinesime.

Kuidas on maailm sellest hetkest, pooleteist aastaga teie jaoks muutunud ning kuidas mõjutas toimunu bändi tegevust?

Ajame ikka oma asja, otsime uut kunstilist vormi ja viisi, kuidas tänast ja homset Ukrainat esindada. Selle pooleteist aastaga oleme kindlasti paremaks ja tugevamaks saanud, et oma eesmärke ellu viia.

Sõja tõttu tunneme kodumaa-armastust üha tugevnemas. Nüüd, kus peame end Venemaa agressiooni eest kaistma, hindame ja armastame teineteist rohkem. Tahame ehitada uut ja õnnelikumat kodumaad, teades, et peaaegu see kõik on meie endi kätes.

Kas olete oma eneseväljenduses laval tänases Ukrainas täiesti vabad või on teie tegevust võimude poolt ka kontrollida püütud?

Oleme vabad Ukraina patrioodid ega karda seda välja näidata. Kellelegi meeldimise pärast Dakh Daughters muusikat ei tee ega muuda ka ühtki rida oma loomingus. Esitame täiesti ausalt oma tõekspidamisi ja meid toetatakse selle eest.

Venemaale me esinema ei lähe. Enne peavad nad lõpetama siinsed hävitustööd ja tapmised, Ukraina sõja. Ukraina juurtel põhinevat uut kunsti ja kultuuri esindades seisame me rahu eest.

Kas peast on läbi käinud ka mõte hetkel bändi välisesinemistega kaasas käiv poliitiline agenda kõrvale panna ja lihtsalt esineda?

Me ei hooli sellest. Vene propaganda on vale. Nad muudavad inimesed nõrgaks, orjadeks. Meie kuulutame tõde, mis teeb inimhinge vabamaks, õnnelikumaks ja julgemaks. Me usume sõja ja valuta maailmasse, kus on palju head muusikat ja kunsti.

Täpsem info kontserdi kohta:

http://www.kirbutsirkus.com

http://veneteater.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles