Risto Joost: dirigendi kodu on hotell ja lennujaam

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Joost
Risto Joost Foto: Mihkel Maripuu

Risto Joost on nõutud koori-, ooperi- ja orkestridirigent ja lisaks sellele veel hinnatud kontratenor. Tema graafik on tihe ja ühest Euroopa linnast teise lendamine on talle sama tavaline kui ühele tavalisele tallinlasele trolliga sõitmine.

Joosti sõnul oli mingi hetk seda reisimist lausa nii palju, et lennukis istudes ei saanud ta enam aru, kas lennuk tõusis õhku või maandus: «Tavaliselt on inimestel seoses lendamisega ikka mingi väike ärevus, aga minu jaoks on see kahjuks juba nii tavaline.»

Paar päeva tagasi loovutas Joost oma Madalmaade Kammerkoori peadirigendi koha küll hollandlasest kolleegile, kuid see ei tähenda, et koormus väheneks. Lisaks sellele, et Joost on dirigent Rahvusooper Estonias ja Tallinna Kammerorkestri peadirigent, võttis ta alles hiljuti vastu ka pakkumise hakata Leipzigi MDR raadiokoori peadirigendiks. Samuti võtab ta vabakutselisena osa erinevatest projektidest – sügisel ootavad teda ees näiteks esinemised Madalmaade- ja Turu Filharmooniaorkestritega.

Joosti sõnul on kiire tempo ja suur koormus dirigendiks olemise juures aga paratamatu. «Kui sa tahad läbi lüüa, siis pole aega kodus konutada,» on mees konkreetne. Tema sõnul on dirigenditöö väga rahvusvaheline ja oluline on teha koostööd erinevate kollektiividega. «Kodu on see, kus sa parasjagu oled – olgu selleks siis Leipzigi hotell või Amsterdami lennujaam,» selgitab ta.

Dirigenditöö on Joosti sõnul õnneks väga põnev ja ei tekita rutiini. Töö jaguneb projektideks ja konkreetne siht on alati silme ees – teha hea kontsert ja pakkuda publikule elamus.

Laulmisega Joost enam nii aktiivselt kui varem ei tegele. Ta võtab küll laulutunde ja tuleval aastal on plaanis anda paar kontserti, kuid oma tulevikku näeb ta pigem dirigendi kui lauljana: «Musitseerimise mõttes meeldib mulle laulmine väga, kuid ma pole piisavalt andekas, et lauljana maailma vallutada.»

Joost usub, et dirigendina on tal veel aga palju ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles