Euroopa parimate filmide valikus on 52 linateost

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pole võimatu, et Soome näitleja Elmer Bäck, kes mängib Peter Greenaway filmis «Eisenstein Guanajuatos» nimitegelast, hakkab kandideerima ka Euroopa parima meesnäitleja tiitlile.
Pole võimatu, et Soome näitleja Elmer Bäck, kes mängib Peter Greenaway filmis «Eisenstein Guanajuatos» nimitegelast, hakkab kandideerima ka Euroopa parima meesnäitleja tiitlile. Foto: Kaader filmist

Euroopa filmiakadeemia avalikustas need 52 mängufilmi, mille seast hakatakse valima Euroopa filmiauhindade nominente – kahjuks Eesti linateoseid nende seas ei ole. Kokku on esindatud 36 riiki.

Valikusse kuuluvad näiteks rootslase Roy Anderssoni «Tuvi istus oksal ja mõtiskles eksistentsi üle», inglase Peter Greenaway «Eisenstein Guanajuatos», prantslase Stéphane Brizé «Inimese mõõt», venelase Andrei Kontšalovski «Postiljon Aleksei Trjapitsõni valged ööd», inglase Andrew Haigh´ «45 aastat», sakslase Sebastian Schipperi «Victoria» ja portugallase Miguel Gomesi triloogia «Araabia ööd» - kõik tuntud ka siinsele vaatajale.

Soomlased on esindatud Jukka-Pekka Valkeapää filmiga «Nad on põgenenud», leedukatelt on aga väljas koguni kaks filmi: Šarunas Bartase «Rahu olgu meiega meie unenägudes» ja Alanté Kavaïté «Sangaile suvi». Gruusia linateostest on valikusse pääsenud Giorgi Ovašvili «Maisisaar», mis võistles mäletatavasti koos «Mandariinidega» ka Oscarile.

Erinevate kategooriate nominendid nimetab rohkem kui 3000-liikmeline akadeemia 7. novembril. Võitjad kuulutatakse välja 12. detsembril Berliinis.

Eesti filmidest pääses mullu valikusse Ilmar Raagi «Kertu».

Euroopa filmiakadeemia sõelale jäänud filmide nimekirja vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles