10 filmi, mida peaks PÖFFil vaatama

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Uhiuus testament», Belgia komöödia.
«Uhiuus testament», Belgia komöödia. Foto: Kaader filmist

Jaan Ruus, Kaarel Kuurmaa, Tiina Savi, Tõnu Karjatse, Tiina Teras, Jaak Lõhmus ja Tiit Tuumalu valisid reedel algava Pimedate Ööde filmifestivali kavast välja linateosed, milleta filmiaasta oleks tunduvalt vaesem.

«Sauli poeg»

Auschwitzi koonduslaagri vang Saul, kelle natsid on määranud tööle Sonderkommando’sse, üritab süümepiinu tundes ahjuajamisest päästa ja juudi kommete kohaselt matta üht surnud poissi, keda ta peab oma pojaks.

Cannes’i festivali grand prix ja Ungari Oscari-esitus

Režissöör László Nemes (Ungari)

«Kõik süütult kannatanud inimesed annavad vast andeks, kui tunnistan, et ega koonduslaagritest ja holokaustist jutustavad filmid suuda meid enam kuigi sageli kaasa elama panna, ei vapusta, mis sest, et need lood, mida meelde tuletatakse, on tänini võikad ja lõikavad. «Sauli poeg» tõestab, et pahatihti n-ö leierdatuna näival teemal suudetakse teha vapustav, vaatajat endasse haarav film. Muidugi on see väikese auditooriumi vaatepilt, n-ö kunstiline film, mitte popmenuk, aga tõde on edasi öeldud, mis sest, et massid ei nooguta kaasa.» Jaak Lõhmus, filmikriitik

15., 17. ja 29. novembril Tallinnas

«Päikese all»

Dokumentaalfilm ideaalsest (loe: sürrealistlikust) elust Põhja-Koreas 8-aastase lapse silmade kaudu.

Jihlava festivali auhind

Režissöör Vitali Manski (Venemaa)

«Kui üks maailma tuntumaid dokumentaliste teeb aastaid suure saladuskatte all ühes tänapäeva suletumas riigis filmi koos erandliku ligipääsuga tavainimeste igapäevaelule, on tulemuseks tähelepanuväärne ja oluline filmikunstiteos, mis lõikab terava pilguga läbi totalitaarse režiimi varjatud loori ning valgustab halastamatult välja nii mõnegi tragikoomilis-sürrealistliku episoodi.» Kaarel Kuurmaa, Eesti Filmi Instituudi ekspert

16. ja 18. novembril Tallinnas ja 22. novembril Tartus

«Mustang»

Feministlik draama viiest vabameelsest õest, keda Türgi konservatiivne külakogukond vägisi traditsioonilisse naiserolli surub.

Prantsusmaa Oscari-esitus ja Euroopa aasta filmi kandidaat

Režissöör Deniz Gamze Ergüven (Türgi)

«Käsi tõmbub rusikasse ja kaastunne matab hinge – see ei saa ju ometi nii olla. Aga on.» Tiit Tuumalu, Postimehe filmitoimetaja

23. ja 26. novembril Tallinnas ja 27. novembril Tartus

«Aferim!»

19. sajandi alguse Valahhias jälitatakse mustlasest orja, kes on võrgutanud oma isanda naise ja pärast seda jalga lasknud.

Berliini festivali parima režissööri Hõbekaru

Režissöör Radu Jude (Rumeenia)

«Irooniline feodaalvestern mustlasorjadest on haruldane kombinatsioon silmipimestavast kinematograafiast ja võllanaljadest. Karm ajaloo õppetund süsimusta huumori kastmes.» Tiina Savi, Sõpruse kino programmijuht

15. ja 28. novembril Tallinnas ja 25. novembril Tartus

«Homaar»

Antiutoopia, milles vallalised inimesed peavad 45 päeva jooksul leidma enesele elukaaslase, vastasel korral muudetakse nad loomadeks ja aetakse metsa.

Cannes’i festivalil eripreemia ja nelja Euroopa filmiauhinna, sh parima filmi ja režissööri, kandidaat

Režissöör Yorgos Lanthimos (Kreeka)

«Ekstsentriline sürrealismihõnguline suhetekomöödia küsib: kas paarisuhtes ja monogaamias peitub siis ülim inimlik õnn? Mõistujutt mitmel tasandil.» Jaan Ruus, filmikriitik (Eesti Ekspress)

13., 19. ja 23. novembril Tallinnas ja 28. novembril Tartus

«Jäärad»

Kaks kangekaelset farmerist venda, kes pole üksteisega rääkinud 40 aastat, peavad ühendama jõud, et päästa hävingust kalleim, mis neil on – lambad.

Cannes’i festivali Un Certain Regard auhind, Islandi Oscari-esitus ja Euroopa aasta filmi kandidaat

Režissöör Grímur Hákonarson (Island)

«Väga aktuaalne film ka meie seakatkust vaevatud riigis, aitab paremini mõista karjakasvatajaid tabanud tragöödia suurust ja nende inimlikke dilemmasid, mis sest, et juttu on hoopis haruldasest maatõugu lambast. Südamlik, kord nukker, kord põhjamaiselt humoorikas.» Tiit Tuumalu, Postimehe filmitoimetaja

14. ja 26. novembril Tallinnas, 18. novembril Tartus ja 23. novembril Viimsis

«Lugude lugu»

17. sajandi Itaalia autori Giambattista Basile muinasjuttude töötlus, kus fantastika seguneb hirmuäratava realismiga.

Režissöör Matteo Garrone (Itaalia)

«Muinasjutud, nagu nad keskajal rahvasuus olid. Fantaseerimislust, aga ka tahumatud, toored ja verised kired.» Jaan Ruus, filmikriitik (Eesti Ekspress)

17. ja 28. novembril Tallinnas ja 22. novembril Tartus

«Uhiuus testament»

Brüsselis tavalise inimese kombel elava Jumala 10-aastane tütar tõstab mässu oma isa vastu, häkib sisse tema arvutisse ja lekitab inimestele nende surmakuupäeva.

Belgia Oscari-esitus ja Euroopa aasta komöödia kandidaat

Režissöör Jaco Van Dormael (Belgia)

«Sobib terve huumorimeelega inimesele, sest pilked tabavad pereväärtusi, usku, elu ja armastust.» Tiina Teras, Artise kino programmijuht

18., 22., 24. ja 25. novembril Tallinnas, 14. novembril Tartus ja 28. novembril Kärdlas

«Sinilind»

Väike poiss ja tema õde lähevad otsima oma kadunud lindu ja kohtuvad teel surnud vanavanemate, metsavaimu ja aja meistriga. Põhineb Maurice Maeterlincki näitemängul.

Režissöör Gust Van den Berghe (Belgia)

«Muinasjutuliselt maagiline ja sügavalt hingestatud visuaalne poeem elu ja surma teemadel. Lihtne, puhas ja helesinine.» Tiina Savi, Sõpruse kino programmijuht

21. novembril Tallinnas

«Meie väike õde» 

Kolm õde avastavad isa matustel, et neil on teismeline poolõde, ja kutsuvad ta endi juurde elama.

San Sebastiani festivali publikuauhind

Režissöör Hirokazu Kore-eda (Jaapan)

«Empaatia ja suure südamega tehtud draama tõsistest asjadest, nagu lagunenud perekonnad ning vanemate hoolimatus. Väljapeetud filmikeel ja mõtlik tempo võimaldavad toimuvasse sisse elada ning karakteritega samastuda, ühtlasi aitab selline probleemistiku esitlus mõista ja paremini mõtestada ka seda, mis toimub me endiga.» Tõnu Karjatse, filmikriitik (ERR)

17. ja 29. novembril Tallinnas ja 14. novembril Tartus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles