128 aastat tagasi unikaalseid pilte teinud fotograafi tööd saavad esmakordselt näitusele

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talutööd Kolmetarga talus Randivälja külas, 1887.
Talutööd Kolmetarga talus Randivälja külas, 1887. Foto: Mihkel Tilk / ERM

Toris avatakse esimeste eesti soost kunstfotograafide sekka kuuluva Mihkel Tilga esmakordne isikunäitus «Kunstnik sisemise valguse ja kaameraga aastast 1887», mis kustutab Eesti fotograafiaajaloo valgeid laike.

Mihkel Tilk (1859-1890) oli üks esimesi eestlasi, kes pildistas talupoegi nende endi tavapärases keskkonnas – tänu talle on meil nüüd võimalik tutvuda ainulaadse, juba 1887. aastast pärit haruldase fotoseeriaga maainimestest, nende omaaegsest eluolust ja Tori vaatamisväärsustest.

«Selline lähenemine muutus levinumaks alles 1890. aastatel,» ütles ajaloolane Tõnis Liibek, kelle sõnul leidis talurahva jäädvustamine enne seda pea eranditult aset ateljeeseinte vahel, kuhu minekuks pandi selga pidulikud riided. «Mihkel Tilga kunstiliselt ja tehniliselt väga kõrgel tasemel looming tõestab nüüd, et tema oli üks nendest eranditest, kes siirdus seda tegema maale juba 1880ndatel,» lisas ta.

125 aasta eest kahetsusväärselt noorena surnud Mihkel Tilga tegevus oli kuni viimase ajani laiemalt teadvustamata, kuni Randivälja külaselts 2011. aastal Eesti Rahva Muuseumi materjalide hulgast tema esimesed fotod avastas.

Randivälja külas Pärnumaal sündinud Tilk kandis piltnikuna endas valgustusaja ideaale – usku ilu ja tarkuse jõusse, mida on võimalik fotokunsti abil talletada ja jagada.

Vanimad näitusel eksponeeritud unikaalsed fotod on pärit aastast 1877 ja neil on kujutatud esimest Pärnu põllumeeste seltsi näitust, mis leidis aset Pärnu linnas.

Tänapäeval, kus fotografeerimine on meie igapäevase elu lahutamatu osa, on see väljapanek korraldajate sõnul ühtlasi hea võimalus saada piltide mõtestamiseks ja komponeerimiseks inspiratsiooni ühelt rohkem kui sajanditaguselt meistrilt - Mihkel Tilgalt!

Näitus avatakse laupäeval, 19. detsembril Toris. Kell 14 eemaldatakse kõigepealt kate Mihkel Tilga mälestusplaadilt Tori kalmistul ja seejärel on võimalik haruldaste töödega Tori rahvamajas ka tutvuda.

Näitus jääb avatuks 2016. aasta 19. jaanuarini.

Väljapaneku koostajaks on Randivälja külaselts ja eksponeeritavad fotod pärinevad Eesti Rahva Muuseumi, C. R. Jakobsoni talumuuseumi, Pärnu muuseumi ja Tori muuseumi kogudest.

Näitus on seotud raamatusarjaga «Randivälja lood», kuhu kuuluvad 2014. aastal ilmunud Paul Raudsepa mälestusteraamat «Pulma Pauli pajatused 1924–1958» ja 2015. aastal ilmunud «Tori kihelkonnakiriku kroonika. 17. sajand – 20. sajandi I pool».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles