«Klassikokkutuleku» piraatkoopia jõudis Youtube’i (3)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Klassikokkutulek”.
“Klassikokkutulek”. Foto: Internet

Populaarsest eesti komöödiast «Klassikokkutulek», mis veel kinodes jookseb, riputati videokeskkonda YouTube üles piraatkoopia. Film ei ole veel välja tulnud DVD-l.

Youtube’is avaldati film 22. märtsil ja kella 16ks oli seda vaadatud ca 1000 korda. «Kuna seda filmi levitab Kinokoda ka BluRay-kinodes, siis on asi kõigi eelduste kohaselt sealtkaudu lekkima läinud,» ütles Siim Rohtla «Klassikokkutulekut» levitavast firmast Vaata Filmi. Tema sõnul tegeleb Eesti autoriõiguste kaitse organisatsioon teisipäeva hommikust peale sellega, et piraatvideo Youtube’i keskkonnast eemaldataks.

Youtube’is oli vähemalt kaks linki, millest üks võeti maha neljapäeva päeval. Selleks esitas EAKO vastava vormi kaudu taotluse. «Piraatsisu eemaldamine võtab tavaliselt aega paarist tunnist paari päevani,» ütles EAKO esindaja Erik Mandre. Ta tunnistas, et Youtube’i-taoliste suurte sisukanalite jaoks on loomulikult prioriteetsed näiteks Hollywoodi suurstuudiote protestid, mitte Eesti väikese filmitootja õiguste rikkumine. «Youtube’i kasutajale nimega AiGaR PüVi on tehtud hoiatus, aga ta pole sellele veel reageerinud,» ütles Mandre. Filmi õiguste omanik võib kuritegeliku lekitaja kohtusse kaevata ja temalt kahjutasu nõuda.

Mandre ei mäleta pretsetenti, et mõni eesti film oleks (filmi esilinastusest on möödunud mõned päevad rohkem kui kuu) veel kinos jooksmise ajal nii massiliselt piraatkoopiana netti jõudnud. «Tavaliselt lekib filmi sisu tootmise, näiteks BluRay-koopia valmistamise käigus digitaalsel kujul,» ütles Mandre. Rohtla tunnistas, et levitaja oli juba selle kuu alguses teadlik netis ringlevatest piraatkoopiatest ning nende eemaldamise nimel käib pidev võitlus. Varem levitati «Klassikokkutulekut» Mandre sõnul  torrent-keskkondade kaudu.

«Klassikokkutulek» on piletite müügi poolest enim teeninud film taasiseseisvuse ajal: esmaspäevase seisuga oli piletimüügist laekunud üle 900 000 euro. Kinokülastuste poolest ületas «Klassikokkutulek» sel nädalal eesti filmide edetabelis seni löömatuks jäänud «Nimed marmortahvlil». Ligi 170 000 kinokülastusega «Klassikokkutulekul» tuleb tippu jõudmiseks lüüa veel selliseid menukeid nagu «Avatar» (194 327 vaatamist) ja «Jääaeg 3» (186 682 vaatamist).

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles