Nimekas festival kutsus võistlema korraga kaks Eesti filmi

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Luuraja ja luuletaja», Rain Tolk ja Jan Uuspõld aktsioonis.
«Luuraja ja luuletaja», Rain Tolk ja Jan Uuspõld aktsioonis. Foto: Kaader filmist

Ida-Euroopa mõjukamaid, Karlovy Vary filmifestival, valis kõrvalvõistlusprogrammi «Lääne ida» («East of the West») kaks Eesti filmi: Triin Ruumeti «Päevad, mis ajasid segadusse» ja Toomas Hussari «Luuraja ja luuletaja».

Kunagi varem pole selles programmis võistelnud kaks Eesti filmi korraga.

Neist viimane, «Luuraja ja luuletaja», on veel nii uus, et pole ekraanilegi jõudnud. Selle siinne esilinastus on kavas septembri teisel poolel.

Tegu on absurdihõngulise mõistujutuga sõjaeelses õhkkonnas. Sünopsise järgi kohtub käitumisprobleemidega salapolitseinik Gustav Tukk salapärase mustlannaga. Peagi selgub, et tegemist on Vene luure poolt talle seatud lõksuga. Et vastase kavatsustele paremini jälile saada, saab Gustav käsu naisega suhet jätkata. Paraku kipub ülesanne mehel üle jõu käima, sest eneselegi ootamatult on ta vaenlasesse armunud. Olukorra teeb keerulisemaks kohanemisraskustega luuletaja Miku Tähni ilmumine, kellega Gustavil tekib eriline side, kuid kes samuti näib olevat mustlannast sisse võetud. Käivituvad protsessid, mis ei tõota ühtegi head lahendust.

Mängivad Jan Uuspõld ja Rain Tolk.

Triin Ruumeti filmi «Päevad, mis ajasid segadusse» puhul on tegu rahvusvahelise esilinastusega. See on musta huumoriga vürtsitatud tragikomöödia, mille peategelane, maapoiss Allar, liigub 1990ndatel ühelt südasuviselt Eestimaa peolt teisele, põrkudes kokku üha värvikamate tegelaste ja segasemate juhtumitega. Film kogus Eesti kinodes tähelepanuväärsed 62 292 vaatajat.

«Lääne ida» on üks Karlovy Vary festivali kolmest kõrvalvõistlusprogrammist, kus linastuvad Kesk- ja Ida-Euroopa ning endise N. Liidu vabariikide režissööride esik- või teised filmid. Erinevalt põhivõistlusprogrammist on Eesti filme sinna viimastel aastatel valitud pidevalt.

Dokumentaalfilmide võistlusprogrammi kuulub tänavu veel Vitali Manski film «Suguvõsa», mille kaastootjaks on Marianna Kaat. Selles Saksa, Läti, Eesti ja Ukraina koostööfilmis rändab Lvivis sündinud Vene kodanik Vitali Manski mööda Ukrainat, uurimaks Maidani revolutsiooni järel ühiskonnas toimunud muutusi, mis ei jäta peegeldumata ka tema enda suures suguvõsas.

51. Karlovy Vary rahvusvaheline filmifestival toimub Tšehhis 1.-9. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles