Manfred Eicher promoveeriti EMTA audoktoriks

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt ja Manfred Eicher
Arvo Pärt ja Manfred Eicher Foto: Arvo Pärdi keskus

Tunnustatud plaadifirma ECM asutaja ja juht Manfred Eicher promoveeriti Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia audoktoriks. Eicherist sai EMTA audoktor panuse eest Eesti muusika levitamisel. 

Eesti heliloojate looming on Eicheri jaoks olulise tähendusega. Arvo Pärdi loomingu laiem tuntus  maailmas sai alguse just tänu õnnestunud plaadistustele koos Eicheriga, kes oskas leida Pärdi uudsele tintinnabuli-stiilile sobiva kõla.

1984. aastal andis ECM (Edition of Contemporary Music) välja Pärdi esimese autoriplaadi «Tabula rasa», mis pani aluse ECMi uuele, lääne klassikalisele muusikale keskenduvale sarjale «ECM New Series». Sarjas on ilmunud kõik Pärdi olulisemate teoste esmasalvestused. Nüüdseks on sellest sügava tunnetusega loomingulisest koostööst ja sõprusest sündinud kokku 14 autorialbumit. Lisaks Pärdile on tal eriline suhe ka teiste Eesti heliloojate ja dirigentidega nagu Heino Eller, Veljo Tormis, Tõnu Kaljuste, Erkki-Sven Tüür, Helena Tulve ja Tõnu Kõrvits, kelle albumid on samuti ilmunud ECMi sildi all.

Eicheri 1969. aastal asutatud plaadifirma ECM on pälvinud hulgaliselt auhindu, sealhulgas mitu Grammyt, prantsuse Grand Prix du Disque`i, saksa plaadikriitikute auhinna ning Edisoni auhinna Hollandist.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemial on hetkeseisuga 25 audoktorit, teiste seas Neeme Järvi, Arvo Pärt, Roman Toi, Veljo Tormis, Kalle Randalu ja Erkki-Sven Tüür.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles