Semper ja Ojasoo teevad teatriga NO99 pausi (1)

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper
Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper Foto: Mihkel Maripuu

Lavastajad ja teatrijuhid Ene-Liis-Semper ja Tiit Ojasoo teevad teatris NO99 tegutsemises aastase pausi. Teater jätkab tegevust, direktori kohustes asub tööle senine dramaturg Eero Epner. 

Postimehe andmetel on aastase vaheaja võtmine tingitud Semperi ja Ojasoo soovist end koguda ning ammutada inspiratsiooni tulevaste lavastuste tarbeks.

Teater NO99 andis teada oma järgmise hooaja plaanid. «Hooaja avab Veiko Õunpuu lavastus «Ema Courage», mille sõjatemaatika kõlab tänasel päeval rohkem kui valusalt,» ütles NO99 kunstiline juht Tiit Ojasoo. «Sügisel tuleb seoses pika välisturneega Pariisi, Brüsselisse ja mujal meie trupi jaoks mõnekuuline paus, kuid talvel alustame kahe lavastusega paralleelselt,» jätkas Ojasoo.

Juhan Ulfsak ja Lauri Lagle lavastavad NO99s juba mitmendat korda. Esimene toob lavale installatiivse lavastuse ühest tumedast subkultuurist, teine aga ühe 20. sajandi mitmekihilisema romaani moodsa inimese amokijooksust. «Veel enne neid on meie majas taas tudengid, kes Saša Pepeljajeviga toovad suures saalis välja veel nimetu lavastuse,» ütles Ojasoo. Oodata on ka aktsioone, mitmeid välisfestivale, uusi projekte trupi poolt ja palju muud.

Ojasoo ja Ene-Liis Semper järgmisel hooajal ise ei lavasta, keskendudes ülejärgmise hooaja ettevalmistamisele.

Teater NO99 loodi 2005. aastal, selle direktor-kunstiline juht on Tiit Ojasoo ja peakunstnik-kunstiline juht Ene-Liis Semper. Nimes peituv arv peab tähendama, et teater toob lavale vaid 99 lavastust ning siis lõpetab oma eksistentsi. Number väheneb iga lavastusega.

Tähelepanuväärsed ja ühiskondlikult laiemat kõlapinda põhjustanud lavastused on näiteks «NO75. Ühtse Eesti Suurkogu», «NO83. Kuidas seletada pilte surnud jänesele», «NO72. Rise and fall of Estonia», «NO46. Savisaar» jt. Viimati esietendus 1. juunil Estonia kontserdisaalis Shakespeare’i-teemaline «NO40. Pööriöö uni».

Teater on osalenud arvukatel välisfestivalidel Austrias, Saksamaal, Venemaal, Leedus, Hollandis, Soomes, Ungaris, Prantsusmaal, Slovakkias, Šveitsis ja Poolas. 

Semper ja Ojasoo on hinnatud lavastajad ka väljaspool Eestit. Laupäeval Amsterdamis alanud Hollandi Festivali avas just nende tehtud lavastus «Tund, mil me üksteisest midagi ei teadnud». Peter Handke sõnadeta näidendil põhineva lavastuse tegi eesti lavastajad Thalia teatris Hamburgis. Amsterdamis toimunud etendusel viibisid ka Hollandi kuningas Willem-Alexander ja kuninganna Maxima, kes pärast etendust tulid lava taha, et kohtuda lavastajate ja näitlejatega isiklikult. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles