Haruldased kaadrid: vaata, kuidas väsinud karuott metsa all tukastab (2)

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See 3,5-minutiline eksklusiivne lõik on pärit 26-aastase Ants Tammiku uhiuuest filmist «Habras maailm», mis avab kolmapäeval Matsalu loodusfilmide festivali.

Efektne, vaid pildi ja muusikaga kujundeid loov sõnadeta film jutustab soode kuivendamise ja turba kaevandamise näitel tasakaalust, mida on vaja hoida, et säiliks ürgne loodus.

Siinne episood on filmitud Ida-Soomes Kuhmos, kuhu Tammik sõitis tuntud Soome filmimehe Kari Kemppaineni soovitusel karusid jäädvustama pärast seda, kui ta Eestis üles võetud materjaliga rahule ei jäänud.

Tõenäoliselt puudutanuks sama ka Soomes filmitut, kui viimasel ööl poleks asjad järsku juhtuma hakanud.

Edasi jätkab juba Tammik ise: «See oli juuni keskpaik ja karul oli paaritumisperiood, mis tekitas vajaduse vabadel hetkedel puhata ja süüa. Minu õnneks otsustas üks suur isend varjeonni ette pikali heita ja tukastama jääda. Olin karust umbes 30 meetri kaugusel ja väga elavalt ja detailirohkelt oli kuulda hingamist, kratsimist ja kõhugaaside vallandumist. Oli omamoodi sürreaalne elamus näha vaba looma rahulikult põõnamas ja peeretamas. Minul endal sel ööl und ei tulnud, kuna adrenaliin ja helid, mis onni kostsid, ei lasknud uinuda. Pidavat olema üsna haruldane nähtus, et karu jääb magama nii lähedal oma söögikohale.»

Ants Tammikust ja tema filmist loe lähemalt kolmapäevasest paberlehest ja Postimees Plussist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles