Maailma tuntumaid animafestivale ei saa taas mööda Eesti filmidest

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rao Heidmetsa film «Kaasasündinud kohustused» võitis Ottawa festivali 2009. aastal ja tuleb seoses festivali 40. sünnipäevaga kordamisele.
Rao Heidmetsa film «Kaasasündinud kohustused» võitis Ottawa festivali 2009. aastal ja tuleb seoses festivali 40. sünnipäevaga kordamisele. Foto: Kaader filmist

Täna algab Ottawas üks maailma tuntumaid animafilmide festivalile ja taas on seal silmapaistvalt esindatud Eesti animatsioon.

Võistlusele pääsenud 80 lühifilmi sekka kuuluvad Priit Tenderi «Linnugripp» ja Kaspar Jancise «Piano» (jutustava lühifilmi kategooria), Sander Joone «Velodrool» (tudengifilmi kategooria) ja Chintis Lundgreni «#merrychristmas» (reklaamfilmi kategooria). Grand prix, millega kaasneb automaatselt Oscari-esituse õigus, antakse välja kõigi kategooriate peale kokku.

Võistlusele kandideeris 2311 filmi 86 riigist.

Kuna festival tähistab tänavu 40. sünnipäeva, jõuavad ekraanile ka kõik varasemad grand prix´ saanud filmid. See on tõeliselt esinduslik nimekiri, kuhu selliste autorite tööde kõrval nagu Nick Park, Frederic Back, Jerzy Kucia, Igor Kovaljov, Andreas Hykade või Koji Yamamura kuuluvad ka Rao Heidmetsa «Kaasasündinud kohustused» ja Priit Pärna «Porgandite öö».

Tuntud animatsiooniportaal Cartoon Brew on sellega seoses pühendanud kummalegi filmile ka sisuka artikli: «Kaasasündinud kohustustest» kirjutab Annecy festivali kunstiline juht Marcel Jean ja «Porgandite ööst» Ottawa festivali kunstiline juht Chris Robinson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles