Tiibeti laulik esineb Tallinnas

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Drukmo Gyal Dakini.
Drukmo Gyal Dakini. Foto: Pressifoto

Täna annab Tallinna Filharmoonia Mustpeade Majas mantrakontserdi Tiibeti laulik ja jogiini Drukmo Gyal Dakini, keda saadavad Taavi Peterson, Joosep Kõrvits ja Leho Rubis.

Sanskriti keeles tähendab man meelt ja tra kaitset. Mantrad on ilusa kõlaga ja neil on harmoniseeriv mõju. Drukmo Gyal räägib mantralaulude vahele, kuidas tänapäevases kiires ühiskonnas meelt kaitsta ehk säilitada meelerahu ja suhtuda positiivselt ümbritsevasse.

Tiibeti laulik kohtus Taavi Petersoniga Eestis 2015. aasta kevadel toimunud kunstinäituse avamisel, kus leidis aset ka esimene ühine improvisatsioon. Kooskõla oli nii võimas, et muusikutel tekkis mõte esitada edaspidigi koos Tiibeti traditsioonilisi mantraid, saates neid euroopalike muusikainstrumentidega.

Peagi lisandusid kooseisu Joosep Kõrvits, kes mängib tšellot ja maalikunstnik Leho Rubis, kes saadab mantraid India flöötidega. Mustpeade Majas esinevad eraldi muusikalise improvisatsiooniga Qiqi Shi Hiinast Gu Zheng'il ja Rael Kõiv klaveril.

Juba viieaastaselt budistlike praktikatega algust teinud Drukmo Gyal õppis vanaisalt ja emalt, kuidas laulda iidseid tiibeti mantraid. Drukmo vanavanemad on tuntud vaimsete praktikate harrastajad ja joogide õpetusliini hoidjad. Joogid ja jogiinid on Tiibetis ilmalikud inimesed, kes järgivad ja praktiseerivad pühendunult vaimseid õpetusi, elades samal ajal ilmalikku elu selle rõõmude ja muredega.

Kontsert algab kell 20.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles