Prima Vista pakub kuus päeva kestvat kirjandusorgiat (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prima Vista avamine 8. mail 2017.
Prima Vista avamine 8. mail 2017. Foto: Sille Annuk

Eile pärastlõunal avati rongkäiguga kuus päeva kestev Prima Vista kirjandusfestival, mis toimub tänavu juba 14. korda. Seekordse kirjanduspeo teema «Seitsme maa ja mere taga» viitab rännakutele nii ruumis, ajas kui ka iseenda sees.

«Me võime mingil kombel nende merede taha jõuda ja näha, mis seal siis on,» selgitab festivali patroon Lauri Sommer. «Lugu, mida nii alustati, on alati räägitav, kõne lõppematu seni, kuni viimane inimene teisele otsa vaatab. Sellepärast need sõnad, hääled, kohtumised ja raamatud.»

Peale arvukate kodumaiste autorite astuvad festivalil üles paljud hinnatud väliskülalised, nagu lühijuttude meister Deniss Dragunski Venemaalt, Soome esisatiirik Tuomas Kyrö, apokalüptiline inglise-soome bluuspoeet Richard Leighton Phoenix, muusikast kirjanduseni jõudnud austerlane Hans Platzgumer, teisitimõtlejast animatsioonifilmide autor Garri Bardin Venemaalt, humoorika Hugo sarja kaudu Eesti lugejatele tuttav saksa lastekirjanik Sabine Zett, Poolas tähelepanuväärselt debüteerinud Bronka Nowicka, linnaelu üksindust portreteeriv iirlanna Christine Dwyer Hickey, Serbia avangardist Adam Randželovitš ning teist korda Prima Vistat väisav inglane Andy Willoughby.

Festivali partnerasula on sedapuhku Värska, Tartus liigub sündmuste kese kaugemale tavapärasest ülikooli raamatukogust, näiteks kolib raamatulaat seekord otse linnasüdamesse ehk Raekoja platsile. Varasemast veel rohkem on programmis üritusi lastele. Lisaks kontserdid, etendused, loengud ning näituseavamised.

Prima Vista festivali ja Tartu Kultuurkapitali koostöös tänavu kümnendat korda välja antud kirjanduspreemia «Esimene samm» – millele saavad kandideerida autorid oma eelmise kalendriaasta jooksul perioodikas avaldatud ilukirjanduslike debüüttekstidega – pälvis Berit Petolai ajakirja Looming 2016. aasta detsembrinumbris avaldatud luuletuste «Hundid ja vanamehed», «Kolletamispäev» ning «Tütrele» eest. Preemia anti võitjale pidulikult üle 23. aprillil, rahvusvahelisel raamatu ja roosi päeval Prima Vista eelüritusel, mis korraldati koostöös Supilinna päevadega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles