Kunstnik Jaanus Samma mängis maletšempionitega viiki

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viik on käes: Jaanus Samma särab, nagu võitnuks Veneetsia biennaali.
Viik on käes: Jaanus Samma särab, nagu võitnuks Veneetsia biennaali. Foto: PÖFF

Selgub, et Jaanus Samma ei ole mitte ainult väga hea kunstnik, vaid ka hea maletaja. Ta oli ainus, kes saavutas eile Kumu Dokumentaali hooaja lõpetanud malesimultaanil viigi kahe Eesti naistšempioni, 16-aastase Margareth Olde ja 17-aastase Mai Narva vastu.

Matš kestis üle tunni ja korraks oli Sammal ka võiduseis, kuid ränk viga partii lõpuosas tüüris selle viigisadamasse.

Osales üheksa malehuvilist, teiste seas animaator Mait Laas, kunstnik ja dokumentalist Minna Hint, pianist Johan-Eerik Kõlar ja filosoof Indrek Reiland. Noorim mängija oli 10-aastane.

Et asja põnevamaks teha, mängisid ka maleolümpial Eestit esindanud Olde ja Narva vaheldumisi – üks sooritas ühe ja teine teise käiguvooru. See tähendab, et kaotuse korral saanuks võitja öelda, et on alistanud kaks tšempionit korraga.

Simultaani korraldasid Kumu, Eesti Maleliit ja PÖFF. See oli seotud Norra dokumentaalfilmi «Magnus» eksklusiivse linastusega. Film jutustab male Mozartiks nimetatud maailmameistri Magnus Carlseni teekonnast oma ala absoluutsesse tippu.

Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sari jätkub 6. septembril filmiga «What the Health», milles käsitletakse liha- ja piimatööstuse toodete kahjulikku mõju inimestele tervisele. «Film tervisest, mida terviseorganisatsioonid ei taha, et me näeksime,» reklaamivad režissöörid Kip Andersen ja Keegan Kuhn oma provotseerivat linateost. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles