Tallinnas tuuakse lavale kõik 36 Shakespeare’i näidendit

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas tuuakse lavale kõik 36 Shakespeare’i näidendit.
Tallinnas tuuakse lavale kõik 36 Shakespeare’i näidendit. Foto: promo

Kanuti Gildi SAAL toob Eestisse briti teatritrupi Forced Entertainment unikaalse suurprojekti «Complete Works: Table Top Shakespeare» («Kogutud teosed: lauapealne Shakespeare»), mille jooksul kannavad briti näitlejad ühekaupa ette kõik 36 Shakespeare’i näidendit.

5.–10. septembrini Kanuti Gildi SAALis loovad kuus etendajat kõigist Shakespeare'i näidenditest kompaktsed versioonid, mida etendatakse koomiliselt ja koduselt, kasutades ühemeetrisele lavapinnale asetatud tavalisel laual tegelaskujudeks argiesemeid. Ettekandmine toimub inglise keeles ning intiimses Püha Vaimu SAALis, kuhu mahub vaid 30 vaatajat. 

Teisipäevast reedeni antakse alates kella kuuest igal päeval neli etendust ning laupäeval ja pühapäeval juba alates keskpäevast kümme etendust. Ühte lavastust esitab üks näitleja ja see kestab umbes 50 minutit.

Eelmisel aastal pikaajalise teatrikunsti arendamise eest prestiižika Ibseni teatri auhinnaga pärjatud Forced Entertainment on huvitunud kaua aega virtuaalsest ja kirjeldavast etendusvormist, uurides läbi aastate viise, kuidas tuua ebatavalisi stseene, kujundeid ja lugusid lavale keele kaudu.

«Kogutud teostega» käsitleb Forced Entertainment esmakordselt draamakirjandust ja Shakespeare'i pärandit.

1984. aastast Sheffieldis tegutsev Forced Entertainment on pikka aega olnud teatri- ja etenduskunstide maailma kõrgeimas tipus. Ometi pole trupp kunagi esinenud Tallinnas, kuigi on külastatud Baltoscandali festivali 2014. aastal. Trupp tegutseb Tim Etchellsi juhtimisel, kes on ka «Kogutud teosed: lauapealne Shakespeare» lavastajaks. Näidendeid esitavad Robin Arthur, Jerry Killick, Richard Lowdon, Claire Marshall, Cathy Naden ja Terry O’Connor.

Etendused on inglise keeles, ilma tõlketa ning toimuvad Püha Vaimu SAALis, kus on piiratud arv kohti.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles