Juurikas: Pensionärid Tinderis: netflix, chill ja reumarohud

Mart Juur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tinderi eksperiment
Tinderi eksperiment Foto: Kuvatõmmis

Veel mõne aasta eest olid pensionäride põhilisteks hängimiskohtadeks turud, polikliinikud ja ühistransport. Nüüd kasutab üha rohkem pensionäre kuulsat kohtinguäppi Tinder. Eriti palju tööveterane koguneb Tinderisse pärast pensionipäeva.

85-aastane Vootele tunnistab, et tegi Tinderisse konto ebakaines olekus lihtsalt nalja pärast:

«Kasutamine on lihtne: kui inimese nägu fotol meeldib, siis lükkad selle paremale, kui mitte, siis vasakule – see asi käib täpselt samamoodi nagu trollibussis trügimine. Olen paar kuud Tinderis ringi vaadanud, naised on siin kõik parajad harakad, ühtegi sümpaatset nägu pole silma hakanud. Muud juttu ei ole kui «Kas ma olen sinu jaoks kena? Sina minu jaoks oled!». Säherdused mamslid lükkan ilma pikema jututa vasakule ära. Märksa rohkem lusti pakub suhtlemine endiste kolleegidega Talleksist. Töötasin Talleksis 40 aastat keevitajana. Ekskavaatoritehase mehi on Tinderis palju, meil omavahel tekib momentaanselt sobivus ehk match. Oleme pidevalt kontaktis, deidime sageli, võtame Mustakivi poe juures paar potti õlut ja meenutame vanu aegu. Asju, mida isekeskis arutada, meil juba jätkub. Näiteks Talleksi erastamine – ega see õige asi ei olnud.»

73-aastasele Astale tegid Tinderi konto ulakad lapselapsed. Proua on äpist vaimustuses.

«Reaalses elus ma ei mõtelnud selle peale, et võiksin talle meeldida, aga Tinderi kaudu sain teada ja mõtlesin, et okei, nüüd ma tean.»

Jutt käib 68-aastasest Vladimirist, kes elab Lasnamäel naaberparaadnas. Vladimir lükkas retseptiravimi mõju all viibides Asta foto kogemata paremale ja Asta hakkas veendunud vanapoissi seepeale kirjadega pommitama.

Vladimir on vitaalse lese tähelepanust häiritud:

«Ma ei saa aru, mida see rumal hani minust tahab. Jätku mind rahule. Naised tahavad ainult rikast meest ja pealegi olen mina veel süütu.»

Elu Tinderis
Elu Tinderis Foto: Kuvatõmmis

Pensionäre ei huvita, kas nende välimus on sotsiaalselt sobilik. 73-aastane Peeter ei taha kellelegi meeldida. Iluideaal, mida kallutatud peavoolumeedia kultiveerib, jätab Peetri külmaks. Uhkelt poseerib ta vanas flanellpluusis ja väljaveninud dressides, nägu seavere ja masuudiga koos.

«Panin Tinderisse kõige koledamad fotod, mis ma albumist leidsin. Tegin seda täiesti teadlikult. Denis McQuaili raamatust «Mass Theory» võib lugeda, kuidas meedias leviv informatsioon suudab mõjutada tuhandete inimeste väärtusi. Usun, et minu eeskujul leiavad tuhanded vanamehed eneses julgust riietuda nii, kuidas on mugav, mitte nii, kuidas nõuab hetkemood,» muljetab Peeter.

85-aastase Malle arvates on kogemused Tinderis teinud teda veel enesekindlamaks: «Julgusest pole mul kunagi puudu olnud. Päris elus kellegagi suhtlema hakata pole minu jaoks mingi probleem. Seda ma ei teadnud, et fraas «Netflix, chill ja reumarohud» tähendab seksi. See oli mul mitu nädalat tutvustuses kirjas. Sain palju põnevaid matchʼe Austraaliast, Madalmaadest ja Võrumaalt. Tutvusin ühe Antsla mehega, veetsime öö koos. Ta valetas mulle, et on vallaline, kuigi tegelikult on abielus. Nüüd helistab tema naine mulle tihedamini kui mu parim sõbranna, me oleme saanud saanud väga lähedasteks ja kavatseme minna Lätti osturetkele.»

Siiski peidab internet eneses ka ohte. Pensionärid on nendest vägagi teadlikud. Keegi naeruhimuline Viivika kuulutas Tinderis, et on  200-aastane ja et tal on loomulikud blondid lokid. Aleksander, pahaaimamatu vanamees Saku vallast, pidi Viivikaga deitima, aga kohting jäi ära, sest Aleksander guugeldas viimasel hetkel ja sai teada Viivika tõelise vanuse ning veebipoe aadressi, kust salakaval naispettur sünteetilistest karvadest valmistatud paruka tellis.

64-aastane Lotte tegi Tinderi koos sõbrannadega kudumisseltsi naisteõhtul, et näha, mida see äpp endast täpsemalt kujutab.

«Enesekindlust tõstis matchʼide hulk ja kirjad, mida mulle kirjutati. Pea iga mees, kelle ise valisin, oli valinud ka mind ja matchʼe oli rohkesti. Paljud, kes sel moel arglikult ühendust otsisid, on ravikanepi legaliseerimise pooldajad. Olen katsunud kõigi noorte kirjadele vastata ja kannatlikult selgitanud, et kudumine, heegeldamine ja tikkimine on palju diibim kogemus kui ravikanepist saadav üürike kaif.»

Võrreldes noorte Tinderi-kasutajatega on pensionärid enesekindlamad ja seksikamad, neil on suurem sissetulek, parem tervis ja väljakujunenud maailmavaade. Pensionäride käes on käkitegu hipsterid, luuserid, kommunistid ja teised pintsaklipslased paika panna. Sõnakate ja tegusate pensionäridega suhtlemine mõjub õrna hingeeluga noorte minapildile laastavalt.

Koolipsühholoog Marika Vilepill tõdeb, et Tinderist põhjustatud ärevushäirete ja depressiooni diagnoosimine on tõusuteel.

«Pensionärid lasevad noortel juhtme kokku, nende poolt sotsiaalmeedias edastatav info on vastuoluline ja segadust tekitav. Vanurid on juba vallutanud Facebooki ja Instagrami, nüüd langeb ka Tinder nende käpa alla. Varem või hiljem on kogu internet vanainimeste jauramist täis ja noortel polegi kohta, kuhu oma probleemidega pöörduda.»

Karoliina Kramp,

veebireporter

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles