Meltdown – Jarvis Cockeri fantaasiafestival

Helen Sildna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarvis Cocker
Jarvis Cocker Foto: SCANPIX

Meltdown toimub Briti tähtsaimas kultuurikompleksis Southbank Centre (SBC) Londonis. Alates esimesest Meltdownist 1993 on festivalist kujunenud unikaalne sündmus, millele suuna annab igal aastal SBC kunstinõukogu valitud festivali kunstiline juht ehk kuraator, kellele antakse vabad käed panna kokku oma unistustefestival, mis koosneb eri kunstiliikidest ja artistidest ning on täpselt nii eriline ja eklektiline, kui tema fantaasia vähegi lubab.

Veidi ka Southbank Centre’ist. See hõlmab Royal Festival Halli (RFH), Haywardi galerii, Queen Elizabeth Halli, Purcell Roomi ja Saison Poetry Library. Keskus asub Thamesi lõunakaldal London Eye vaateratta kõrval ja lisaks ülesloetud kultuurisaalidele on seal hulganisti plaadi-, raamatu- ja kunstipoode, restorane, kohvikuid, veinibaare ning avaraid ja alati avatud fuajeesid-jalutusplatvorme, kus tihti toimuvad kontserdid, performance’id või näitused linnarahvale.

Käsil on SBC 56-aastase ajaloo pingelisimaid ajajärke: mainekas Londoni kontsertsaal Royal Festival Hall on olnud poolteist aastat ümberehitusteks suletud ja pärast suurejoonelist taasavamist plaanitakse publikule pakkuda veel ambitsioonikamat, tihedamat ja mitmekesisemat programmi kui varem.

Peale loendamatute balleti-draama-ooperietenduste, klassika, maailmamuusika ja džässikontsertide, näituste ja kõige muu mahutab SBC kaks võimsat pop/rokk/nüüdismuusikafestivali Londoni kultuuripildis: Ether ja eelkõige just Meltdown.

Meltdowni ja ka Etheri peakorraldaja on Glenn Max (loe alt intervjuud). Glenn on elanud Londonis seitse aastat ja tema entsüklopeedilised teadmised avangardist, elektroonikast, pungist, progest ja psühhedee-liast tegid ka legendaarsest New Yorki live-klubist Knitting Factory just selle klubi, millena seda praegu teatakse.

Korraldades sel aastal ühes Londoni prestiižsemas kontserdikohas oma kuuendat Meltdowni, meenutab Glenn, et kohe, kui kuulis Londonis SBCs vabanevat muusikaürituste produtsendi kohta, jättis ta NY ja suundus Euroopa innovaatilisemasse kultuurikeskusse.

Milline on tänavune Meltdown? Jarvis Cocker lubab nii kõrgkultuuri kui «väga madalat kultuuri». Ja ta viskas rahvusvahelisele meediale ka väikse nalja. See tuleks kõigepealt inglise keeles kirja panna: «Cunts may be running the world but a cock will be controlling the South Bank for one week in June.» («P..sid võivad valitseda maailma, aga m..n kontrollib South Banki nädal aega juunis.» Jarvis vihjab oma tuntud laulureale «Cunts are still running the world» ja oma nimele.)

Jarvis jätkab: «Jarvis Branson Cocker teatab au, uhkuse ja erutusega, et kureerib tänavust Meltdowni festivali. Sinu kultuuriline elu on minu kätes. Ma ei jõua ära oodata.»

Jarvis Cocker

• Sündinud 19. septembril 1963 Sheffieldis

• Pulpi laulja ja laulukirjutaja 1978–2001. Parimaid plaate: «Separations» (1992), «Intro» (1993), «Different Class» (1995), «This Is Hardcore» (1998)

• Eelmisel aastal ilmus Jarvise esimene sooloalbum «Jarvis» (Rough Trade)

• Projekte: Relaxed Muscle (koos eks-pulpi Richard Hawley ja Fat Truckersi Jason Buckle’iga)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles