Muusika Leigo järvedel ja järve veerel – juba kümnendat korda

Tristan Priimägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sisask
Urmas Sisask Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Lõuna-Eesti vaimu inspireerib Pegasuse abil hoopis Vetevana. Juba kümnendat aastat astuvad Leigo järvepinnal ja järve ümbruses augustikuu nädalalõppudel üles muusikalised projektid ja kooslused, mis oma määramatuses sobivadki siia – veidrasse ja maalilisse keskkonda, mis annab muusikaelamusele kindlasti lisadimensiooni.

Festival avab oma tegemised 10. augusti klassikapäevaga, kus tuleb maailmaesiettekandele Urmas Sisaski «Sümfoonia nr 3» Vanemuise sümfooniaorkestri ja Tartu Noortekoori esituses. Solistina astub üles Superstaari-saate kaudu laiemalt tuntuks saanud Luisa Värk.

Sümfooniat ja poppi

«Esimesed klaveriosad said kirjutatud 19. jaanuaril 1986, kui sündis mu tütar Tiiu,» ütleb esmaesitluse kohta Urmas Sisask. «Siis oligi selle nimi «Muusikaline poeem Tiiule».

Valmis partituur kogus hiljem kümme aastat kapi otsas tolmu, ning nüüd on hetk esitluseks käes. See peaks sinna järvekaldale hästi sobima, sest atonaalset muusikat vabas õhus ma ausalt öeldes ette ei kujuta».

Teise päeva, 11. augusti nimeks ja teemaks on «Eesti leviklassika» ning peaesinejaks Rujaleidjad, kelle koosseisus otsivad Ruja lugudele uut nägu Liisi Koikson, Jassi Zahharov, Chalice, Hedvig Hanson ja teised. Chalice astub samal päeval üles ka koos XXI Sajandi Orkestriga.

«Kavas on siis minu soololaulud, millele Jürmo Eespere ja Raul Sööt on teinud orkestriseaded,» täpsustab Chalice. «Ma olen midiseadeid praegu kõiki kuulnud ja need on igatahes väga kõvad.»

Lisaks on 11. augustil kavas veel Jaan Tätte ja LoFo ning Liisi Koiksoni soolokontserdid.

Läheb karmimaks

Eesti leviklassikast liigutakse nädal hiljem edasi hoopis karmimatele teemadele, kui 17. augustil on kavas masinamuusika päev ehk «Mehhaanilised loitsud». Päeva peaesinejaks on ansambel No Big Silence koos Tiit Kikasega, kes esitavad ühisprojekti «Suurte sõjamasinate muusika».

Etteastes ühendatakse muusika võimsate visuaalidega sõjamasinatest, tulest ja veest. Samal päeval astub üles Raul Vaigla nii oma sooloprojektiga Soul Of Bass kui ka Ultima Thule koosseisus.

Päeva (pooleldi) väliskülaliseks on jazz-trio The Dynamite Vikings koosseisus Jaak Sooäär Eestist ning Thommy Andersson ja Karsten Mathiesen Taanist. Dynamite Vikingsi pulseeriv ja agressiivne käsitlus jazzist viib sinna, kus kohtuvad jazz-lounge ja rokk-kontsert.

Pärast masinate raginat täidab Leigo kaldapealse 18. augustil «Tango öö». Ladina-Ameerika emotsioone vahendavad seekord Motion Trio Poolast, keda on kutsutud ka Ida-Euroopa The Gotan Projectiks.

Kasutades sarnaselt nendega akordione, aga jättes kõrvale elektroonika, ühendavad nad tango, minimalistlikud helid ja jazzrock’i.

Motion Triole eelnevad Villu Veski juhitud projekt Primitive Music Society & Bird koos Havai muusiku Birdiga, kes oma vokaalidele taustaks mängib djembet ja ukulelet.

Villu Veski astub hiljem lavale ka projekti Tango Nuevo koosseisus, kus üheks liikmeks ka tangokuninga Astor Piazzolla pojapoeg Daniel ‘Pipi’ Piazzolla, kes sulatab oma löökpillidega ühtseks visiooniks Põhjala karguse ja Ladina-Ameerika rütmid.

Konstert

Leigo järvemuusika kontserdid:

10. august. Oreli ja sümfoonia päev

11. august. Eesti leviklassika

17. august. Mehhaanilised loitsud

18. august. Tango öö

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles