President andis Jaan Tootsenile üle noore kultuuritegelase preemia

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves andis Jaan Tootsenile üle noore kultuuritegelase preemia.
President Toomas Hendrik Ilves andis Jaan Tootsenile üle noore kultuuritegelase preemia. Foto: Toomas Volmer/VPK

President Toomas Hendrik Ilves andis täna Kadriorus saatesarja «Ööülikool» toimetajale Jaan Tootsenile üle tänavuse Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia.

Eesti riigipea tunnustas Jaan Tootsenit Vikerraadios ja Klassikaraadios kuuldava saatesarja «Ööülikool» arendamise ning selle kaudu Eesti kultuuri talletamise ja helgemate mõtlejate ideede vahendamise eest, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul on Jaan Tootsen oma soovi uute teadmiste järele viinud iseendast palju kaugemale, väga paljude inimesteni. «See saade on meie kultuuriloolise varasalve oluline nurk, harukordne teadmiste kogum.»

Riigipea nentis, et Jaan Tootseni asutatud ja tema käe all kasvanud «Ööülikool» on just selline saade, mis on kokku toonud ja huvilisteni viinud väga suure hulga mõtte- ja vaimuilma kujundajaid.

Jaan Tootsen tänas presidenti ning Kultuurirahastut ning peab preemiat kõige suuremaks tunnustuseks «Ööülikooli» perele.

«See on heas mõttes ehmatus ning see on midagi sellist, mis teeb südame väga soojaks. «Ööülikool» sai just ka kümneaastaseks, sest esimene saade läks eetrisse 2000. aasta mais-juunis,» ütles Tootsen.

Jaan Tootseni kandidatuuri esitanud Marius Peterson ning soovitajad Doris Kareva, Tõnu Õnnepalu, Marek Tamm ja Jaak Johanson tõid esile «Ööülikooli» tähtsuse viimase kümnendi Eesti kultuuripildis. 2009. aastal noore kultuuritegelase preemia pälvinud Marius Petersoni sõnul on «Ööülikoolil» kui õppeasutusel ka rahvusvaheline mõõde.

«Rohkem kui ühelt Eestist pikemalt eemal «eksiilis» viibivalt eestlaselt olen kuulnud, et tänu internetile on «Ööülikoolist» neile saanud oluline sidekanal kodumaaga,» kirjutab Marius Peterson oma lähetatud avalduses. «Tean ka õige mitut välismaalast, kes oma tutvust eesti keele ja kultuuriga süvendanud just «Ööülikooli» loenguid kuulates.»

Noore kultuuritegelase preemia on 75 000 krooni ja see on mõeldud kuni 35-aastasele Eesti päritolu kultuuritegelasele, kelle kunstilised saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on oluliselt kaasa aidanud Eesti riigi ja kultuuri tutvustamisele maailmas. Preemiat rahastab Kultuurirahastu nõukogu liige Toomas Luman.

Preemia anti välja üheksandat korda. Eelnevatel aastatel on noore kultuuritegelase preemia saanud lavastaja Marius Peterson (2009) luuletaja Kristiina Ehin (2008), baleriin Luana Georg (2007), helilooja Helena Tulve (2006), lavastaja Jaanus Rohumaa (2005), dirigent Anu Tali (2004), kirjanduskriitik Jan Kaus (2003) ning helilooja Tõnu Kõrvits ja rahvamuusik Krista Sildoja (2002).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles