Marge Monko: parim õigustus on hästi tehtud töö

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marge Monko
Marge Monko Foto: Andres Haabu

Üks tulevastest kunstnikupalga saajatest on fotokunstnik Marge Monko. Viimased kaks ja pool aastat on ta olnud vabakutseline. «Palgaga kaasnev kindlus annab võimaluse rohkem planeerida ja ette mõelda,» leiab ta.

Rääkides sellest, kui palju asju ta nii või teisiti, ka ilma kunstnikupalgata tehtud oleks saanud, ütleb Monko: «Mõned asjad, mis ma plaani kirjutasin, on küll sellised, mida ilma vist lähemal ajal poleks teinud. Loodan, et ma elan kaua (naerab), ja ehk oleks nad kunagi siis ka ilma palgata tehtud saanud.»

Plaanidest niipalju, et jaanuaris tuleb Tallinna Kunstihoones suur Monko kureeritud näitus, märtsis residentuur Viinis, siis osalemine näitusel Belgias, isikunäitus Hobusepea galeriis jne.

Kunstnikupalga ja abstraktsete kohustuste kohta ühiskonna ees ütleb Marge Monko: «Kunstnikupalgaga kaasnenud meediatähelepanu on selle asja ehk pisut neurootilisemaks muutnud, aga ma katsun ikka teha seda, mis ma teen. Õnneks sellega ei kaasne tohutut aruandlust ja enda tõestamist. Kaasaegse kunsti puhul ongi mul sageli tunne, et me peame justkui kogu aeg enda olemasolu tõestama ja õigustama. Usun, et kõige paremini õigustab seda ikka oma tööga, ja üritan seda teha nii hästi, kui saan.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles