Eesti kunstnik jõudis mainekasse kunstiedetabelisse (1)

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katja Novitskova Marssi okupeerimas.
Katja Novitskova Marssi okupeerimas. Foto: China Hopson

Mainekas kunstituru veebikülg Artnet paigutas Eesti kunstniku Katja Novitskova Euroopa nüüdisaja 50 tähtsama kunstniku pingereas 36. kohale.

Valikukriteeriumina tuuakse välja mitte niivõrd suured kunstitehingud ja osalemine näitustega tähtsates kunstiinstitutsioonides, ehkki ka neid ei jäeta kõrvale, vaid kõigepealt võetakse vaatluse alla «kunsti-ilma katkestajad, mõjutajad, agiteerijad ja organiseerijad.»

Väljaanne rõhutab spetsiaalselt, et tegemist pole mitte ainult noorte ja alustavate kunstnikega, vaid nimekirjast leiab ka 60+ esindajaid. Nii et häbeneda pole midagi, saavutatud positsioon on esinduslik.

Novitskova kunsti armastatakse lahterdada kui «post-interneti kunst», mis tähendaks siis seda, et tegeletakse peamiselt interneti-geeniliste kujutiste ja nende mõtteloogikaga, teatava sünteetilise cogitoga meie tänapäeva igapäevases eluloos. Ise on ta sellisesse määratlemisse suhtunud pigem huumoriga.

Katja Novitskova «Pattern Of Activation» (2015) / Kraupa-Tuskany Zeidler
Katja Novitskova «Pattern Of Activation» (2015) / Kraupa-Tuskany Zeidler Foto: Kraupa- tuskany Zeidler

Märksõnad, millega Novitskova kunsti puhul ka laiemalt saaks suhestuda, oleks «tehnoloogia» ja «ökoloogia». Ta on kirjeldanud ennast kunstnikuna järgmiselt: «Praegust tegevust võiks kirjeldada nii: olen inimene, kes otsib pidevalt veebist pilte, sealt, kus neid on miljoneid, ja teeb neist midagi uut. See on paljuski meie ajastuga seotud, et mu kunsti materjal ei ole maal, savi või midagi sellist, vaid veebi sisu. Arvan, et mu tööd räägivad maailmast, milles me elame, ja ühtlasi on see minu viis seda maailma mõista, seda digivisuaalset kultuuri…».

Veel on ta rääkinud nii: «Tahan, et lapsed mu tööst aru saaks või seda naudiksid, selline võiks olla esimene või üldisem asi. Üksikumal tasandil võiks ta pakkuda midagi ka neile, kes on rohkem kunsti näinud, rohkem teooriaga tegelenud jne, aga ma ei arva, et kõik peaksid niimoodi sellest aru saama.»

Katja Novitskova «Marsi potentsiaal (kass)», 2015
Katja Novitskova «Marsi potentsiaal (kass)», 2015 Foto: Kraupa-Tuskany Zeidler

Hiljuti avas peamiselt Amsterdamis elav ja töötav Novitskova ka oma esimese näituse USA-s, täpsemalt New Yorgis, täpsemalt Green Naftali galeriis. Artnet võtab Novitskova tänavuste saavutuste radarisse veel eduka esinemise sügisesel Berliini biennaalil. Järgmisel aastal esindab Novitskova koos kuraator Kati Ilvesega Eestit ka Veneetsia biennaalil. Ka osales ta 2015. aasta lõpus New Yorgis Momas grupinäitusel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles