Hingedeaeg: kohtumine Tõnu Kõrvitsa «Lageda lauludega» ja helilooja endaga

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Filharmoonia Kammerkoor.
Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Foto: kultuur.info

Neljapäeval, 2. novembril kell 19 algab Tallinna Jaani kirikus kontsert, kus kõlab Tõnu Kõrvitsa «Lageda laulud». Pool tundi enne algust toimub kohtumine heliloojaga. Sissepääs on piletita!

«Lageda laulud» on kirjutatud Eesti Filharmoonia Kammerkoorile ja Tallinna Kammerorkestrile. Just nende koosseisude esituses ja dirigent Risto Joosti juhatusel kõlab teos hingedepäeval. «Lageda laulud» on üheksaosaline tsükkel koorile ja keelpillidele. Teose tekst põhineb Emily Brontë (1818–1848) luuletustel, mille valis ja tõlkis Doris Kareva. Varalahkunud Brontë räägib oma poeesias lagedatest rabamaastikest ning üksindustundest. Tema tekstid on ausad ja vahetud, kajastades üksiolekut ning ahastust. Dirigent Risto Joosti arvates sobib tekst läbi Tõnu Kõrvitsa helikeele suurepäraselt iseloomustama ka meie looduskeskkonda.

«Teos sobitub hästi hingedeaega, on sissepoole vaatav ja mõtisklev. Samas pole ta kaasaegselt dissonantne, vaid väga hästi kuulatav,» räägib dirigent Risto Joost. Tegemist on mitmekülgse ja nüüdisaegse, kuid väga kuulajasõbraliku teosega.

Kontserdid toimuvad neljas Eesti linnas: Pärnus, Tallinnas, Tartus ja Jõhvis. Tallinna kontserti korraldab Tallinna Filharmoonia koostöös Tallinna Kultuuriametiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles