Rahvusooperis esietendub Rimski-Korsakovi ooper «Tsaari mõrsja»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusooperis esietendub Rimski-Korsakovi ooper «Tsaari mõrsja».
Rahvusooperis esietendub Rimski-Korsakovi ooper «Tsaari mõrsja». Foto: Harri Rospu

Rahvusooperis Estonia esietendub 25. jaanuaril Vene helilooja Rimski-Korsakovi ooper «Tsaari mõrsja», mille on lavale seadnud Peterburi Kammerooperi asutaja ja kunstiline juht Juri Aleksandrov. Kunstnik on Viktor Gerasimenko (Moskva Novaja Opera) ja valguskunstnik Ritšard Bukin. Dirigeerivad Jüri Alperten ja Kaspar Mänd.

Ühe tuntuma orkestriteose «Šeherezade» looja Rimski-Korsakov kirjutas viisteist ooperit. «Tsaari mõrsja» on neist tähelepanuväärsemaid. Selles on nii itaalia romantilise ooperi kui shakespeare’liku draama hõngu. Ooperi muusika, eriti selle vokaalne külg, tõstab teose kõrgemale tavapärasest olustikudraamast. Kõik Rimski-Korsakovi ooperid kuuluvad Vene ooperiteatrite repertuaarivaramusse, kuid «Tsaari mõrsja» on üks väheseid, mis on võitnud endale koha ka Lääne ooperiteatrite lavadel.

Maailma ooperiteatrites oodatud lavastaja Juri Aleksandrov sõnab: «Lavastuse peateema on despotism, diktatuur ning ka hirm, mis sellega kaasneb. See on ka Rimski-Korsakovi teose alus. Kuid kuriteol ei ole rahvust ega aegumistähtaega. See, mis toimus Ivan Julma ajal, kordub mingil moel ka tänapäeval. Seetõttu leidsime võimaluse esitada seda lugu justkui ajas liigendatult – ajaloolises minevikus ja tänapäevas.»

Aleksandrov lisab: «Lugu on iseenesest lihtne – ühiskonna vägivaldsus inimese suhtes, mille tulemusel inimene loomastub. Suurepärane inimene, kes on südames hea, võib muutuda mõrtsukaks. Muidugi on see lugu ka armastusest ja ohvrist, mida need inimesed toovad, lahkudes elust, sest saatus on juba nende eest ära otsustatud. Traagilisemat ooperit polegi vist olemas. See ooper ei saa vaid põgusalt riivata. Seda lugu oleme me kõik üheskoos läbi elanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles