Kumu film tutvustab pööraste masinate meistrit

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean Tinguely.
Jean Tinguely. Foto: Kaader filmist.

Võimalik, et ta ehitas 20. sajandi kõige pöörasemaid masinaid. Jean Tinguely fenomeni avav portreefilm jõuab Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas ekraanile juba sel kolmapäeval. 30. jaanuaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse kunstiajaloolane Ragne Soosalu. Film on ilma tõlketa, ingliskeelsete subtiitritega. Sissepääs tasuta.

«Kas te olete insener,» küsiti temalt kord. «Ei, poeet,» vastas Tinguely. Tema leidobjektidest ehitatud kineetilised skulptuurid või skulpturaalsed masinad, mis end mõnikord oma tegevuse käigus hävitasid, said 20. sajandi teisel poolel kuulsaks kogu maailmas, funktsioneerides ületootmisele orienteeritud tööstusühiskonna satiiriliste kommentaaridena.

Thomas Thümena film «Tinguely» jälgib selle Šveitsist pärit kineetilise kunsti pioneeri karjääri enfant terrible´ist rahvuskangelaseks, kasutades unikaalseid arhiivikaadreid ja kunstniku kaasaegsete meenutusi. Film täiendab näitust «Kaarel Kurismaa. Kollase valguse orkester», mis on Kumus avatud veebruari lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles