Juunis toimub Tallinnas uus linnafestival GROM MMXX

Kultuuritoimetus
Copy
Kannabinõid
Kannabinõid Foto: GROM MMXX

12.–13. juunil toimub Tallinnas uus linnafestival GROM MMXX, mille fookuses on märksõnapõhiselt vali, maitsekas, mürane, agressiivne, kurb, raske ja veider. Esimeste artistidena on festivalil hea meel välja kuulutada Alcest (FR), She Past Away (TR), Selofan (GR), Cabaret Nocturne (BE), Inter Arma (US), Hexis (DK), Fågelle (SE) ja Kannabinõid (EE). Toimumiskohaks on hoogu koguv Uue Loomingu Maja (Kopli 93) oma erakordsuses.

Peakorraldaja Roman Demchenko sõnab: «GROM MMXX ühendab kohaliku kogukonna erinevaid inimesi ning on korraldatud kohalike poolt kohalike jaoks. Teist sellise valikuga sündmust Eestis ja lähiümbruses ei ole.»

Esimeste esinejatena on festivalil hea meel välja kuulutada maagilised kaheksa artisti kaheksast riigist. Festivali üheks oodatuimaks esinejaks on kindlasti blackgaze'i ja postblack'i suurnimi Alcest Prantsusmaalt, kes avaldas värske albumi «Spiritual Instinct» äsja eelmisel aastal. Türgist saabub samuti kohalikus muusikaringis tuntud pinevat dark-wave’i mängiv She Past Away, kelle Tallinna kontserdile eelmisel aastal kõik huvilised ära ei mahtunud ning kes esitleb samuti 2019. aastal ilmunud albumit «Disko Anksiyete».

She Past Awayga sarnastes tumedamates toonides jätkab Selofan Kreekast, kes on lisaks ise žanri mõjukamate hulgas olles ka skeene ühe armastatuima plaadifirma Fabrika Records bossid. Belgia produtsent Raphaël de Sauvage on laianud põrandaaluses elektroonilises skeenes juba 90ndatest saati eri nimede all ning kui Cabaret Nocturne aastast 2013, andnud muusikat välja tunnustatud label'ite alt ning nautinud paljude teiste tuntud nimede tuge, mõlema puhul oleks loetelu asjatult pikk. Kelle jaoks peaks olema ta uus nimi, siis mõelge 80ndate popile, tumedatele bassiliinidele ja pulseerivale house- biidile.

Ameerika Ühendriikidest saabub Inter Arma, keda on pistetud žanriliselt doom'i, death'i või sludge'i patta ning kes tõesti küll jagab mingeid kõlalisi väärtuseid nende stiilide artistidega, kuid astub siiski omaenda veidrat rada, mida võib kuulda ka nende eelmise aasta albumilt «Sulphur English». Põnevalt segavad hardcore’i, black metal'i, doom'i ja sludge'i ka külalised Taanist – Hexis, kes on tuuritanud Fääri saartest Uus Meremaani, Kuubast Mongooliani, tegid ka eelmisel aastal 160 kontserdiga puhkepäevadeta tuuri ning saabuvad ka Eestisse tegelikult juba teist korda.

Fågelle toob Rootsist muusika, kus erinevates kihtides kohtuvad müra ja popmeloodiad, ekslevad rütmid ning teemana jõud ja jõuetus. Fågelle esitleb samuti värsket, eelmisel aastal ilmunud albumit «Helvetesdagar». Eestit esindab esikaheksas Kannabinõid, kes andis eelmisel aastal välja suurepärase albumi «3», mis pärjati Eesti Muusikaauhinnad 2020 galal parima metal-albumi tiitliga.

Sündmuse vormib reaalsuseks hoogu koguv Uue Loomingu Maja oma erakordsuses, pakkudes põnevat asukohta ja atmosfääri GROM MMXX toimumiseks Tallinnas. Festival keskendub hea tasemega korraldusele nii esineja kui ka külastaja vaates. Seetõttu on tegemist ka tagasihoidliku mahutavusega ning piiratud pääsmete hulgaga sündmusega, et tagada väärtuslik elamus kõigile. Piiratud hulk pileteid on saadaval Sveta Baaris ja Ticketeris: https://www.ticketer.ee/grom-mmxx/

Festivali toimumisele aitavad kaasa Damn.Loud, Sveta Baar, Rada7.ee, ULM, Kärt Hammer, Taavet Kohal, Vita Pictura, Urban Culture Entertainment ja Blow Up That Gramophone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles