AK ⟩ Maradona – jalgpallijumal kahes isikus

Copy
Diego Maradona 1986. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustel võiduka Argentina koondise kapitenina.
Diego Maradona 1986. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustel võiduka Argentina koondise kapitenina. Foto: Via Www.imago-images.de/scanpix

Värskelt eesti keeles ilmunud portreeraamat «Maradona. Jumala käsi» avab kaasakiskuvalt, detailirohkelt ja mõtlemapanevalt ühe maailma parima, karismaatilisema ja kirglikuma jalgpallikuulsuse Diego Armando Maradona eluloo. Erakordse teekonna, mis oli ühtaegu tulvil nii fantastilisi võite, kauneid väravaid, ülevoolavaid emotsioone, enesehävitust kui ka sügavat inimlikku traagikat.

Maradona oli Buenos Airese slummis täielikus vaesuses sündinud ja kasvanud segapäritolu poiss, kellest sai oma ajastu, kui mitte kõigi aegade maailma parim jalgpallur. Ta oli äärmiselt vastuoluline, kahestunud ning keerulise elusaatusega mees, olles samas oma rahvuse lunastaja – Argentina kroonimata kuningas ja ebajumal.

Raamatu autor Jimmy Burns on Madridis sündinud ajakirjanik, kelle isa oli inglane ja ema hispaanlanna. Seetõttu valdab autor vabalt hispaania keelt ning orienteerub hästi hispaaniakeelses kultuuriruumis, kuhu kuulub ka Argentina koos suure osaga Ladina-Ameerikast.

Raamatut kätte võttes tasub silmas pidada, et tegemist ei ole Maradona biograafia või temast jutustava portreeraamatuga – sellisega, mis oleks ilmunud peakangelase vahetul osalusel ning mille tarvis oleks legendaarne «number 10» meelsasti usutlusi andnud. Burnsi poolt kirja pandu on autoriseerimata jutustus otsekui muinasjutulisest pallivõlurist, kelle eraelu iseloomustasid inimlikud nõrkused, enesekesksus, vastutustunde puudumine ja hukutavad sõltuvused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles