Mahavok viib keskaegsesse kloostrisse ruumilise hitiparaadi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heini Vaikmaa (vasakult), Kare Kauks, Sven Himma, Raul Arras ja Kalev Aas valmistuvad stuudios Padise kontsertideks.
Heini Vaikmaa (vasakult), Kare Kauks, Sven Himma, Raul Arras ja Kalev Aas valmistuvad stuudios Padise kontsertideks. Foto: Priit Simson

Eesti 1980. aastate sündipopi lipulaev, aastaid varjus püsinud ansambel Mahavok on viimase aasta jooksul võimsalt areenile tagasi sööstnud.




Esinemisele Vahur Kersna saates «Täna õhtul Mahavok» järgnesid menukad ülesastumised Tartu levimuusikapäevadel ja Õllesummeril. Nüüd on poelettidele jõudnud DVD «Meridiaanid» bändi liidri Heini Vaikmaa eksklusiivse juubelikontserdi salvestusega.



Neljapäeval, reedel ja laupäeval ilmutab Mahavok end taas ühes riigi parima akustikaga saalis – Padise kloostris.



Milline jõud bändi uuesti nii hoogsalt liikuma pani?



«Äkitselt hakkasid raadiojaamad meid rohkem mängima. Kaevati välja üks lugu, siis teine ja lõpuks ei jäänud meil ka muud üle...» selgitab Heini Vaikmaa.



«...kui et peaks ikka uuesti midagi tegema,» lõpetab Kare Kauks bändikaaslase mõtte.


«Idee on ka selles, et tutvustada neid vanu asju ja neid laivis mängida. Vahepeal on ju uus põlvkond peale kasvanud, kes võib-olla ei teagi neid lugusid. Ja kui teavadki, siis kontsert on ikka hoopis teine asi, mis lindi pealt kuulata,» arvab Kauks.



«Tegelikult see uus noor põlvkond ongi meid nagu välja kaevanud. HU? on üks bänd, kellele oleme kindlasti tänu võlgu, nad tegid näiteks «Mägede häält» uuesti,» lisab Vaikmaa.



«Nad ajavad meiega sarnast asja ka, aga uuel ja mõnes mõttes edasijõudnud tasandil,» kiidab Kauks noort popgruppi.



Ainulaadse kontserdipaiga avastas Mahavoki laululooja juba varajases nooruses, nimelt on Heini Vaikmaa Padise kloostri kõrval üles kasvanud. «Seal on minu lapsepõlve mängumaa,» ütleb mees ise.



«Ühel hetkel panin tähele, et kõik seal toimunud kontserdid on väga hästi õnnestunud, olenemata muusikastiilist. Saali akustikat on kiitnud ka näiteks Hortus Musicus ja aastaid tagasi salvestas Metsatöll seal oma video,» lisab Vaikmaa Padise kohta.


Kloostri keskaegsesse miljöösse sobitab bänd ootamatult modernse tehnika.



«Meil on kõlarid ka publiku selja taga, kust tulevad mõned efektid ja partiid, mida eestpoolt üldse ei kuule. Võrrelda võiks seda kinoheliga, saundid jooksevad mööda ruumi ringi,» seletab Vaikmaa.



Surround-helis jõuavad tuleval kolmel päeval publikuni väga erinevas stiilis ja vanuses palad.



«Põhiliselt tulevad need vanad hitid kaheksakümnendate teisest poolest, aga tuleb ka niisuguseid lugusid, mida paljud kindlasti kuulnud ei ole. Üks uuem lugu on seitse aastat tagasi tehtud «Läbi vaikuse», mida me Tartu levimuusikapäevadel ega Õllesummeril ei mänginud. «Tants läbi elu» on samuti mõnes mõttes uus lugu: ta on 20 aastat tagasi sisse lauldud, aga esimest korda tegime seda laivis just äsja lauluväljakul,» tutvustab Kare Kauks kontserdi mängukava.



«Tuleb ka paar instrumentaali, mis on päris uued, ja mõned vanad džässroki palad 70ndatest,» rõõmustab Vaikmaa fusion’i ja proge sõpru.



Mahavoki kontserdid toimuvad 30. ja 31. juulil kell 20 ning 1. augustil kell 17 Padise kloostri kirikusaalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles