Kasahstan üllatab edasi!

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šamaan Guka Omarova filmis «Šamaan».
Šamaan Guka Omarova filmis «Šamaan». Foto: Kaader filmist

Kas te teadsite, et Kasahstan võttis «Boratit» isikliku solvanguna ja sealsesse kinolevisse film ei jõudnud? Et kasahhi rahva kuulsusrikkast minevikust pajatavasse «Nomaadi» investeeris riik ligemale 40 miljonit dollarit ning see algab president Nursultan Nazarbajevi ülistamisega ja lõpeb tema isikliku pöördumisega vaataja poole?



Kas te teadsite, et «Mongol» oli esimene Kasahstani film, mis sai Oscari nominatsiooni ja võitis ühe kahest Venemaa Oscarist – Nika? Et viiest linateosest, mis tänavu SRÜ ja Balti riikide filmi kategoorias Nikale kandideerisid, oli üks Eestist – «Sügisball» – ja koguni kaks Kasahstanist: «Hüvasti, Gulsarõ!» ja «Kingitus Stalinile»?



Pikim punane vaip?


Või kas te teadsite, et just nn kasahhi uus laine oli see, mis kujundas 1980ndate lõpus suuresti nõukogude filmikunsti näo? Et ühe olulisema linateose, «Süstla orja», peaosas laulja Viktor Tsoi, autoriks oli kasahh Rašid Nugmanov? Ja et nüüd, kui filmi valmimisest möödub 20 aastat, toob autor ekraanile selle remiksitud variandi?



Kas te teadsite, et naftarikas Kasahstan on üks väheseid riike, kes vaatamata masule pumpab filmikunsti üha enam raha – mullusega võrreldes koguni viis korda enam? Et tänavu tehakse Kasahstanis juba 25 täispikka mängufilmi – kümme rohkem kui 2008. aastal ja 23 rohkem kui 2002. aastal? Et Kasahstanil on oma filmifestival «Euraasia», mille avamiseks rullitakse lahti väidetavalt maailma pikim – ligemale pool kilomeetrit – punane vaip?



Kas te teadsite, et tänapäeva tuntuim kasahhi režissöör on Timur Bekmambetov? Et kasahhi filmide paremik tiirutab pidevalt mööda maailma festivale ja «Tulpan» on edukaimana pälvinud juba 25 auhinda? Et kasahhitari Guka Omarova «Skiso» võitis 2004. aasta PÖFFi? Ja et seesama PÖFF pühendab tänavu Kesk-Aasia filmile rohkem tähelepanu kui kunagi varem?



Veel enne aga, juba tänasest, läheb Tallinnas lahti festival «Ennenägematud kaugused», kus sedapuhku, Usbekistani järel, on kord Kasahstani filminädala käes. «Tulpan» on siinsel ekraanil jooksnud juba nädalat paar, justkui soojenduseks, nüüd seltsivad temaga nädalaks veel kaheksa linateost, neist koguni viis pärit mullusest filmiaastast: Ardak Amirkulovi «Hüvasti, Gulsarõ!», Rustem Abdraševi «Lapitekk», Guka Omarova «Šamaan», Abaj Kulbajevi «Piiritaja» ja Sabit Kurmanbekovi «Segadus».



Kuigi programmis pole peale «Tulpani» ühtki, mida nimetab aasta olulisemateks Kasahstani filmideks viimane «International Film Guide» – ei Rustem Abdraševi «Kingitust Stalinile», Danijar Salamati «Koos isaga» ega Satõbaldõ Narõmbetovi «Mustafa Šokaid» – väärib see tõsist tähelepanu, on ju PÖFF näidanud seni sealset filmikunsti episoodiliselt.



Ajalugu ja identiteet


Teistest enam tasuks esile tõsta kaht filmi. «Hüvasti, Gulsarõ!» – kohaliku «Euraasia» festivali grand prix – on Tšõngõz Ajtmatovi jutustuse ainetel valminud linalugu vana karjuse Tanabai ja tema suksu Gulsarõ sõprusest, taustaks kasahhi rahva traumaatiline ajalugu Nõukogude korra «viljastavates» tingimustes. Kes mäletab, sama teose järgi väntas 1968. aastal oma režiidebüüdi «Teldri jooks» ka nimekas vene operaator Sergei Urussevski.



Kasahhi ajaloo ja identiteediga tegeleb ka «Šamaan» (Baksõ) – selle konflikt tekib suuresti traditsioonilise ja moodsa eluviisi ning vastavate tavade vastandumisest. Guka Omarova jõulist käekirja peaks siinne vaataja «Skiso» järgi juba tundma, «Šamaan» on selle peamiselt Euroopas resideeriva noore naislavastaja teine, nii Toronto, Rotterdami kui Karlovy Vary festivali programmi kuulunud teos.



Кош келенiздер!


Kasahstani filminädala teosed linastuvad Tallinna Kinomajas ja Sõpruse kinos. Kava www.kinomaja.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles