Laial tänaval kehtestub eriolukord

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi tantsu- ja visuaalteatri kunstnik Duda Paiva (paremal) ja Tallinna Treffi kunstiline juht Vahur Keller.
Hollandi tantsu- ja visuaalteatri kunstnik Duda Paiva (paremal) ja Tallinna Treffi kunstiline juht Vahur Keller. Foto: Artur Sadovski

Kes homme Tallinnas Laiale tänavale satub, ei peaks ehmuma – teatrirahvas on seal neljaks päevaks eriolukorra kehtestanud ja tänava liiklusele sulgenud. Tavapärase eluolu asemel on võimalik kokku puutuda tänavateatri virvarriga.


Põhjus on lihtne – juba neljandat aastat korraldatakse rahvusvaheline nukuteatrite ja noorte talentide kokkusaamine ehk Tallinna Treffi festival. Tänavu on peateemaks kunstide pidu Laial tänaval ja festival kolib rohkem vabasse õhku kui kunagi varem.

Nukulavade tippnimed

Nelja päeva jooksul esitletakse Laial tänaval kunste ja nende omavahelist sünteesi, tõmbamata hetkekski hinge. Kui üks etendus on läbi, algab kohe teine – kohtuvad teater, muusika, tants ja film. Kolm korda päevas on linnarahval võimalik näha ka ringiliikuvat ja tuldpurskavat draakonit, kelle seljas istub inimene.

Treffi kunstilise juhi Vahur Kelleri sõnul püsib tänavuse festivali rõhuasetus eelkõige sellise keskkonna loomisel, kus eri distsipliinid ja nende esindajad saaksid ideid vahetada.

«Seetõttu on meil plaan hoida esinejaid kogu festivali nelja päeva vältel siin. Esinejad saavad nii ehk tavalisest pikema perioodi vältel suhelda ja kontakte luua. Eelmisel aastal võis selle tulemusel näha kena improvisatsioonilist teatrit,» räägib ta ega oota vähemat ka tänavusest festivalist.

Treff jaguneb traditsiooniliselt põhiprogrammiks, teatriõpilaste alaprogrammiks «Noor vaim» ja rahvusvahelise nukuteatrite ühenduse UNIMA programmiks, kus on varem üles astunud ainult Eesti trupid, kuid mis sellest aastast on muutunud rahvusvaheliseks.

Põhiprogrammis annavad külalisetendusi nukulavade tippnimed DudaPaiva Company ja Neville Tranteri Stuffed Puppet Theatre Hollandist ning Sahhalini nukuteater Venemaalt. Kõik nad näitavad tänapäeva nukuteatri eriilmelist nägu.

DudaPaiva Company kohta on öeldud, et nad sulatavad oma loomingus uuenduslikult kokku moodsat tantsu, visuaalset teatrikunsti ja uut meediat. Selle trupi originaalsuse tuumaks on vahtkummist esemete omapärane kasutamine.

«See on skisofreeniku tants, millega pumbatakse elu vahtkummi, tulemuseks on visuaalne nauding, rusikahoop südamesse» – nii on truppi kirjeldatud. Tallinnas etenduv «Needus» demonstreeribki vaatajale sellist sünteesi.

Ehitusvahust nunn

Neville Tranteri lavastus kannab pealkirja «Punch ja Judy Afganistanis» ja jutustab loo nukunäitlejast Nigelist, kes saabub Afganistani, et lahutada liitlasvägede meelt. Seal aga avastab Nigel, et ta abiline Emile on kadunud, ja viimast otsima hakates satub ta loomulikult ohtlikesse olukordadesse.

Sahhalini nukuteater astub üles kahe lavastusega: «Saatuse jooned» ja «Armastuse küüsis». Esimene pakub Kelleri sõnul seda sorti nukuteatrit, millist Eestis veel nähtud ei ole – mäng käib ainult neoonvalguse abil. Teos on lavastatud puhtas objektiteatri võtmes, mis tähendab, et näitlejat laval ei ole, kõneleb ainult tehnoloogia.

Seevastu «Armastuse küüsis» tuleb tehnoutoopiatest maalähedasemate teemade juurde tagasi ja räägib loo Pablo Picassost balletitantsija Olga Koklova silme läbi nähtuna.

Kunstiline juht mainib festivali tähelepanuväärsemate külalislavastuste seas veel «Noore vaimu» programmis etenduvat Iisraeli Visuaalse Teatri Kooli «Kettõnnetust». Nad jutustavad armastusloo, kasutades selleks muusikat, kahte kaelakeed ja mõnda nööpi.

Lai tänav on küll festivali põhiline veen, kuid kokku toimub etendusi 40 paigas ja osalejaid on üle 600. Samuti peetakse loenguid ja avatud on töötoad.

Festivali avamise puhul esitletakse aga homme Kalju Kivi kavandi järgi ehitusvahust meisterdatud nunnaskulptuuri, mis jääb Nunne tänava nukumuuseumi jäätisekohviku väliterrassi ehtima suve lõpuni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles