Estonia lavale Sofi Oksaneni «Puhastusest» ooperit ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Foto: Pm

Helilooja Jüri Reinvere ooper, mis põhineb Eesti-Soome kirjaniku Sofi Oksaneni romaanil «Puhastus», Estonia lavalaudadele ei jõua. Estonia tõi põhjuseks asjaolu, et teos ei jõudnud algselt kokku lepitud ajaks valmis, Reinvere heidab aga rahvusooperile ette liigset kärsitust.

Soome meedia teatas täna, et Estonias on takerdunud Oksaneni romaani «Puhastus» ainetel loodud ooperi lavaletoomine. Möödunud aasta lõpus välja käidud veksli järgi pidi see maailmaesiettekandele tulema 3. veebruaril 2011.

Seda, et kultuuriaasta 2011 raames ooperit lavale ei tooda, kinnitasid kõik osapooled. Kultuuripealinna programmi koordinaatori Aivar Tõnso sõnul sai ettevõtmise rahastaja sihtasutus Tallinn 2011 projekti tegijatelt selle ärajäämisest teada märtsi algul.

Rahvusooperi peadirektori Aivar Mäe sõnul loobusid nemad teosest juba jaanuaris ning polnud seda kunagi väga plaanidesse võtnud.

Ta ütles, et ooperimõtetega pöörduti Estonia poole väga viimasel minutil. «Ettepanek Jüri Reinvere poolt, kes pidi olema selle teose helilooja, tuli alles viimasel hetkel, eelmise aasta novembris. Idee oli seda teha veebruaris 2011, siis selgus, et Reinvere ei jõua oma materjalidega ikka valmis ja seda taheti lükata oktoobrisse 2011,» rääkis Mäe.

Tema sõnul planeerib ooper oma tegemisi lühikeses perspektiivis kaks ja pikas viis aastat. «Me ei saa oma kaadervärki niimoodi liigutada, see on ebaprofessionaalne, et teeme veebruariks ja siis otsustame, et ei teeme ikka oktoobriks. Repertuaariteater ei saa paraku seda endale lubada,» seletas Mäe.

Ooperi helilooja Jüri Reinvere lükkas süüdistused tagasi. «Meist või Sofist ooperi ärajäämine küll kuidagi ei sõltunud,» teatas ta. Reinvere kinnitas, et Estoniaga polnud mingeid lepinguid ega tähtaegu kokku lepitud.

«Kui Estonia möödunud aasta lõpus teatas, et tuleb ooper «Puhastus», siis oli see kõik väga enneaegne. Me ei olnud omavahelistes kokkulepetes veel üldse nii kaugel, et oleks mingisugust informatsiooni võinud välja anda. Me alles vaatasime, kas projekt üldse on võimalik ja uurisime koostöövariante,» seletas ta.

Helilooja mõistab, et teatril võis nii kuuma teema puhul tekkida kiusatus asi kohe välja kuulutada.

Reinvere sõnul pole ta mõtet Sofi Oksaneniga ooper lavale tuua maha matnud. Läbirääkimised uute koostööpartneritega käivad, kuid enne, kui asjad päris kindlad on, ei taha ta seekord midagi avaldada.

Lähiajal saab «Puhastust» Eesti teatrilavadel siiski näha. Vanemuises esietendub septembris Sofi Oksaneni romaani põhjal loodud kahevaatuseline draama. Näidendi lavastajaks on Eesti päritolu Londonis töötav Liisa Smith.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles