Uus mängufilm kaastundest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pere päästja: Soome tuntud näitleja Ulla Reinikainen mängib filmis naiskirikuõpetajat Sirppat, kelle juurde eesti pere elama satub.
Eesti pere päästja: Soome tuntud näitleja Ulla Reinikainen mängib filmis naiskirikuõpetajat Sirppat, kelle juurde eesti pere elama satub. Foto: Taivo Tenso

Joomine, tööpuudus, oskamatus eluga hakkama saada, aga ka armastus, halastus ja lootus on uue eesti mängufilmi «Surnuaiavahi tütar» märksõnad.



Ridala vallas, Sinalepa vana õigeusu kiriku ümber käib tihe sagimine. Käivad uue eesti mängufilmi «Surnuaiavahi tütar» võtted ja meeleolu võtteplatsil on pinev. Kõik peab käima nagu kellavärk, sest plaanitud võtted peavad saama tehtud enne, kui valgus muutub ja lapsed väsivad.

Filmi stsenarist ja režissöör Kat­rin Laur näitab rohtukasvanud kirikus lastest tegelastele ette, kust kuhu kõndida ja kui kaua see peaks aega võtma. «Vaikust! Võte!» Ja taas uuesti, sest keegi tegi vea või jäi liiklus sulgemata ning kirikust mööduva auto müra kostus helilindile.

Uue eesti mängufilmi «Surnuaiavahi tütar» idee tekkis Katrin Lauril, kes on eesti filmipublikule tuttav koguperefilmi «Ruudi» autorina, tema enda sõnul unes. Filmi stsenaariumi kirjutas ta kaks ja pool aastat ning kuigi filmis on palju lapsi, on film mõeldud siiski täiskasvanutele.

Filmi peategelane Lucia (filmis mängib teda 9-aastane Hagudist pärit Kertu-Killu Grenman) on 8-aastane külatüdruk. Tema isa Kaido (näitleja Rain Simmul) on surnuaiavaht, ema Maria (näitleja Maria Avdjushko) töötu joodik.

Film näitab Lucia elu probleemses peres ja suurt muutust, kui perekond satub nädalaks Soome, naiskirikuõpetaja Sirppa (Soome tuntud näitleja Ulla Reinikainen) majja elama. Filmis osaleb ka esimest korda eesti filmiajaloos 7-aastane Downi sündroomiga tüdruk.

«See film on südamele koputamine. On olemas ka teistsuguseid inimesi ja olukordi, kui need, millega iga päev harjunud oleme,» räägib filmi mõttest selle autor Katrin Laur. «Kui lähete kinost koju, olete kaastundlikum ja märkate rohkem.»

Filmi operaator on soomlane Anssi Leino, kunstnik Eugen Tamberg ja muusika kirjutab Pärt Uusberg. Filmi tootjad on stuudiod Estinfilm ja Content Providers, produtsent on Mati Sepping. Kinodesse peaks uus film jõudma järgmise aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles