Selgusid 2014. aasta parimad reisiraamatud ja suurim seiklus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval kuulutati Kirjanike Maja musta laega saalis välja 2014. aasta parim reisiraamat ning suurim seiklus. Parima reisiraamatu tiitlit jagavad Heilika Pikkov ja Enn Kaup. Suurima seikluse vääriliseks tunnistati Imre Aljase ümbermaailmapurjetamine.

Sündmuse eestvedaja ja Go Reisiajakirja väljaandja Tiit Pruuli sõnul tegid aasta seikluse finaalis kõva omavahelise rebimise Imre Aljas ning Arno Pavel, kes sooritas automatka Tallinnast Vladivostokki.

«Go Reisiajakirja toimetusest koosnev žürii leidis siiski, et ümber maailma purjetamine on veel suurem katsumus kui autosõit mööda Venemaad,» põhjendas Pruuli tiitlivõitu. «Imre purjetas ühe aasta ja ühe päevaga ümber maapalli, ilma et oleks sellest suurt kära teinud. Ta on olnud üsna tagasihoidlik mees, kuid Imre blogi kipper.ee-s oli väga populaarne ja ajakirjas Navigaator jätkub ta põnev järjejutt. Võib-olla õnnestub ta meelitada kunagi ka raamatut kirjutama.»

Aasta seikluse finalistide hulka jõudis ka Mait Nilsoni katse sõita ümber maailma amfiibautoga Amphibear.

Parima reisiraamatu preemia, mida annab juba seitsmendat korda välja reisibüroo Go Travel, läks tänavu jagamisele. Tiitli võitsid Heilika Pikkovi «Minu Jeruusalemm» ning Enn Kaupi Antarktika raamatud «Imekaunis Antarktika» ja «Armulugu Antarktikaga».

«Need on teosed vanameistrilt, kes on raamatutesse pannud oma aastakümnete pikkused kogemused ja teadmised. Siin on nii isiklikku kogemust, kui head populaarteaduslikku üldistust, mida igaüks Lõunapooluse kohta peaks teadma,» kommenteeris Tiit Pruuli Antarktika raamatute edu.

Mõlemale reisikirjanikule pani Go Travel välja 1500 euro suuruse kinkekaardi, mille abil uusi reise ette võtta.

Nominentide sekka jõudsid veel Leslie Leino «Minu Hiina» ja Mart Normeti «Minu Tenerife». Kokku ilmus aastal 2014 enam kui 20 algupärast eestikeelset reisiraamatut. Reisikirjanduspreemia varasemad laureaadid on kirjanikud Viivi Luik, Mart Kivastik, Peeter Sauter, Roy Strider, Aime Hansen, Vahur Afanasjev ja Janika Kronberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles