Ütle üks ilus festivali nimi

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Illustratsioon: Eero Barndõk

22. mail algav Rahvusvaheline nüüdismuusika festival Eesti Heliloojate Festival otsib uut nime, mis väljendaks avatust nii Eesti kui ka muu maailma heliloomingule ja esinejatele.

Festivali uus nimi võiks olla üks efektne sõna (näiteks Rahvusvaheline nüüdismuusika festival «EFEKT»). Uus nimi kavatsetakse kasutusele võtta 2016. aasta sügisel, kui toimub tänavusest festivalist järgmine sündmus. Festivali nimepakkumised on oodatud aadressil https://goo.gl/BYtQMC avanevas küsitluses või otse meiliaadressil composer@composer.ee. Parima nime pakkunu saab nimelise festivalipassi, mis kehtib kõigil järgnevatel festivalidel. Uus nimi loodetakse välja kuulutada festivali viimasel kontserdil «Nüüdiskunstide öö», mis toimub 29. mail kell 22 Tartu Genialistide klubis.

«Eesti Heliloojate Festival on viimastel aastatel muutunud oluliselt rahvusvahelisemaks. Siin käib palju välisansambleid ja esitatakse nüüdismuusika ringkondades hinnatud heliloojate teoseid,» selgitab festivali kunstiline juht Monika Mattiesen. Sisuline kontseptsioonimuutus on Mattieseni sõnul juba toimunud, ent festival avardub veelgi.

Rahvusvaheline nüüdismuusika festival Eesti Heliloojate Festival (EHF) 2015 toimub 22.–29. mail veel vana nime all, esimest korda paralleelselt Tallinnas ja Tartus ning festivali kava on rahvusvahelisem kui kunagi varem. Festivali kunstiline juht on flötist ja helilooja Monika Mattiesen. Festivali heliloojad on Tatjana Kozlova-Johannes ja maailmanimega Itaalia helilooja Ivan Fedele.

Festivali peakülaline on vokaalansambel Neue Vocalsolisten Stuttgart Saksamaalt, teised välisansamblid on ClapTON ensemble Suurbritanniast (ansambli kunstiline juht on eesti helilooja Elo Masing), FIGURA ensemble Taanist ja Ensemble Poing Norrast,

Eestist esinevad ansambel U: ja Küberstuudio, samuti uus ansambel koosseisus Külli Kudu (akordion), Kristo Käo (kitarr) ja Kadri Sepalaan (viiul), lisaks paljud solistid.

Esiettekandele tulevad uudisteosed järgnevatelt heliloojatelt: Tõnis Kaumann, Tatjana Kozlova-Johannes, Timo Kreuser, Märt-Matis Lill, Elo Masing, Monika Mattiesen, Alo Põldmäe, Markus Robam, Fausto Sebastiani, Mart Siimer, Timo Steiner, Sander Tuvikene, Age Veeroos ja Elis Vesik.

Muusika-aasta puhul on Eesti Heliloojate Festivali sündmusel «Nüüdiskunstide öö» kavas Tatjana Kozlova-Johannese multimeediaetendus «Betweenland-1». Koostöös Eesti Kontserdi ja Eesti Heliloojate Liiduga tähistab festival Eduard Tubina ja Eduard Oja 110. sünniaastapäeva, kontsert kuulub ühtlasi Heliloojate Liidu juubelikontsertide sarja.

Lisaks põhiprogrammi kontsertidele Tartus ja Tallinnas on kavas keskpäeva muusikaveerandtunnid, filmiprogramm ja Ööülikooli loengu avalik salvestus. EHF soovitab ka Ivan Fedele loomingule pühendatud meistrikursusi, mis toimuvad festivaliga paralleelselt Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias.

Festivali lähemad koostööpartnerid on Eesti Kontsert ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kompositsiooniosakond. Eesti Heliloojate Festival tänab ka tähtsamaid toetajaid nagu Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Tartu linn, Eesti Autorite Ühing jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles