Kumu pidas sünnipäevapidu

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumu 5. sünnipäeva puhul toimus eile orienteerumismäng suur kumumine. Pildil on meeskond Otsi ülesandeid lahendamas.
Kumu 5. sünnipäeva puhul toimus eile orienteerumismäng suur kumumine. Pildil on meeskond Otsi ülesandeid lahendamas. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eile viiendat sünnipäeva tähistanud Kumu kunstimuuseum ei saa enam külastajaid püüda uudsusega. Kuidas aga kutsuda tagasi neid, kes on maja kord juba näinud? Kumu direktrissi Anu Liivaku sõnul tuleb inimesi köita eelkõige huvitavate näitustega, mitte enam üldmuljega.
 



Viie aastaga on Kumu kogunud ligi kolmveerand miljonit külastuskorda. Tõsi, mullu oli külastajaid ligi poole vähem kui 2006. aastal – arvud vastavalt 116 962 ja 228 520. Languse taga on väiksem konverentside ja muude eriürituste arv. Kumu pressiesindus märgib, et näitusekülastajate hulk on püsinud stabiilne.

Anu Liivak, milline koht on Kumul Eesti kunstis?

Kumu on vaieldamatult Eesti kunstimaastiku nähtavaim institutsioon. Kumu tegevuse tulemusena on oluliselt kasvanud Eesti kui kunstimaa rahvusvaheline maine. Kaunis hoone on taganud muuseumile kõik nõuetele vastavad töötingimused, mille tulemusena on sündinud rahvusvaheline koostöö hoopis uuel tasandil. Parimaks näiteks on hiljuti lõppenud John Constable’i loomingu näitus Victoria ja Alberti Muuseumi kogudest.

Kui poleks Kumut, mis siis muutuks?

Eesti kunstiilm oleks ilmselt palju igavam ja vaesem. Kohati kogeme, et meie suurus ja tegevuse printsiibid, näiteks valiv suhe kaasaegse eesti kunstiga tekitab küsimusi ja probleeme. Ent on selge, et kui näitame rahvusvahelise kunstiklassika ja kaasaegse kunsti tippnähtusi, ei saa me korraldada verinoorte ja end alles otsivate kunstnike loomingut. Meie olemasolu peaks olema neile stiimuliks.

Kuidas hoida publiku huvi?

Selge on see, et viieaastane muuseum ei huvita külastajaid enam sellepärast, et on uus. Nüüd tullakse vaatama huvitavaid näitusi, üritustele, osalema programmides. Kumu on nii suur ja mitmepalgeline, et ka see võib tõenäoliselt esmapilgul hirmutavana tunduda.

Et pakkuda külastajatele erinevaid alternatiive, on Kumu alates sellest aastast avatud koos Kadri­oru lossiga kolmapäeviti kuni kaheksani õhtul. Nii saavad inimesed tulla siia kunsti nautima ka pärast tööpäeva.

Sünnipäeval laseme käiku Kumu klubikaardi, sisuliselt on see aastapääse. Ja oleme nii üksikkülastajatele kui ka giididele välja töötanud temaatilised lühimarsruudid, mis võimaldavad Kumu avastada erinevatest aspektidest: romantiline Kumu, traagiline Kumu, looduskaunis Kumu...

Kas kunstilise poole pealt jätkate samas vaimus?

Tegeleme väga teadlikult näituseprogrammiga, et mitmekesisuse ja uudsuse kaudu leida kontakti uute sihtgruppidega, sest Eestis, rääkimata muust maailmast, on veel tohutult inimesi, kes pole siin käinud.

Loodame, et lähiajal saame palgata ka uusi kuraatoreid, projektijuhte ning pedagooge, sest tegelikult ei vasta organisatsioon nii suure ja nõudliku maja vajadustele. Ja loomulikult otsime innovaatilisi koostöövõimalusi põnevate näituste ja uurimisprojektide arendamiseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles