Veneetsias polkast rokini: Madonnast Sokurovini

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnete ära? Madonna väntab romantilist draamat  «W.E», mis esilinastub Veneetsias.
Tunnete ära? Madonna väntab romantilist draamat «W.E», mis esilinastub Veneetsias. Foto: SCANPIX

Pole midagi ütelda, nimeka, n-ö polkast rokini seltskonna on eile õhtul avatud 68. Veneetsia filmifestival kokku ajanud. Madonna, Roman Polanski, Aleksandr Sokurov... kõik oma uute filmidega. Kolmes ametlikus programmis on kokku 65 linateost, eranditult maailma esilinastused, nagu on uhkelt teatanud festivali kunstiline juht Marco Müller.

Arvudest veel. Valik tehti 5208 filmi, neist 2511 täispika seast, suurim esindatus on mõistagi USA-l ja Itaalial – 14, järgneb Prantsusmaa kaheksa filmiga. Üldse on väljas 35 riiki, sh Soome, kust on maailma filmikunsti värskemaid suundumusi tutvustavasse «Horisontide» programmi valitud Eija-Liisa Ahtila videokunstiteos «Maar­ja kuulutus». Soomlanna kuulub ka põhikonkursi žüriisse, mille eesotsas seisab Darren Aronofsky.

Eesti filme paraku valitute seas ei ole – viimasena pääses Veneetsias löögile Tanel Toom, kelle «Teine tulemine» kutsuti 2008. aastal lühifilmide võistlusprogrammi «Corto Cortissimo». Pole ka lätlasi ja leedu­lasi.

See-eest on kohal Madonna, kelle film «W.E» on pühendatud Wallisele ehk Wallis Simpsonile ja Edwardile ehk kuningas Edward VIII-le – viimane loobus teatavasti Simpsoni pärast troonist. Film pendeldab kahe aja vahel ja peategelaseks on tänapäeva õnnetu abielunaine Wally, kes keerab oma elus uue lehekülje, saades selleks innustust legendaarsest armastusloost.

Olgu ette ära öeldud, et kriitikud pole tulemuse suhtes kuigi optimistlikud, seda pehmelt öeldes, kuigi vennad Weinsteinid, kes on pataka raha eest lunastanud Põhja-Ameerika leviõiguse, plaanivat juba Oscari kampaaniat.

Vähemalt kaks superstaari, kel näitlejana (jälle) igav on hakanud, on Veneetsias veel. ­George Clooney näitab oma uut filmi «Märtsi iidid», mis süveneb ookeanitaguste presidendivalimiste räpastesse telgitagustesse.

Kõigi naiste lemmik mängib ühtlasi ise kuberneri, kes presidendiks kandideerib. Al Pacino toob aga välja filmi «Wilde Salome» – mis see on, on nägemata raske öelda, igatahes kehastab Pacino selles ühtlasi nii iseennast kui kuningas Herodest Wilde’i näitemängust. Autor ise nimetab seda eksperimentaalseks.

Vanadest kaladest esilinastab seksipagulane Roman Polanski filmi «Tapatöö» – selle aluseks oleva Yasmina Reza näitemängu «Tapatöö jumal» tõi mõni aasta tagasi Eesti teatrilavale ka Jaak Allik; David Cronenberg fantaseerib «Ohtlikus meetodis» Sigmund Freudi, Carl Jungi ja samuti ajaloolise tegelaskuju Sabina Spielreini armastuskolmnurgast; Aleksandr Sokurov lõpetab oma nn võimu tetraloogia – Hitleri, Lenini ja Hirohito filmide kõrvale astub sedapuhku «Faust»...

Nimekirja võiks veel pikalt jätkata, uute filmidega on Veneetsias ka Tomas Alfredson, Andrea Arnold, William Friedkin, Abel Ferrara, Todd Solondz,­ Marjane Satrapi ja Vincent Paronnaud, Johnnie To... Kelle käsi osutub kuldseks, selgub 10. septembril, kui kuulutatakse välja Kuldlõvi laureaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles