Eestlane võitis USAs noorte süvamuusika heliloomingukonkursi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonas Tarm
Jonas Tarm Foto: Mike Canale

Tallinnast pärit Jonas Tarm võitis esimese koha USA suurimal noorte süvamuusika heliloomingukonkursil Ladina-Ameerika varjundiga kammeransambli palaga «Las Ruinas Circulares».

Tarm on esimene Eestis sündinud muusik, kes on võitnud selle auhinna, teatas Chicago Eesti Maja asepresident Siim Sööt. Tal tuli konkureerida sadade noorte heliloojatega kõigist USA osariikidest.

Tarmi pala viiulile, klaverile, tšellole ja flöödile on muusikaline interpretatsioon Argentina kirjaniku Jorge Borgesi novelli «Ringvaremed» teemadel. Novell räägib mehest, kes üritab kujutluse abil ellu tuua teise inimolendi, kuid selle käigus saab hoopis aru, et on ise vaid kellegi ettekujutuse vili.

Konkursi korraldaja on enam kui 24 000-liikmeline USA Muusikaõpetajate Üleriigiline Assotsiatsioon (inglisekelse lühendiga MTNA).

Lisaks on Jonas Tarm tänavu võitnud ka Illinois osariigi noorte heliloomingu konkursi ja Chicago Muusikainsituudi poolt korraldatava heliloomingukonkursi Generation Next.

Tarm on ka silmapaistev viiuldaja ja ta õpib Chicago Muusikainsituudi programmi Akadeemia raames viiulit Portugali viiuldaja, Northwesterni Ülikooli professori Gerardo Ribeiro juures.

Oma esimesed kümme eluaastat elas ta Tallinnas, kus alustas kooliteed Vanalinna Hariduskolleegiumis ja muusikaõpinguid Vanalinna muusikakoolis.

Chicago ainus klassikaraadiojaam WFMT on andnud viimastel kuudel eetrisse kaks tunniajast saadet Jonas Tarmiga, millest ühes mängib ta viiulit ja teises esitatakse tema helindeid. Jonas esitas raadiosaates ka Heino Elleri pala sooloviiulile «Fantaasia» ja rääkis Elleri muusikast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles