Jüriöö ülestõusu puhul toimub erinevaid seiklusrikkaid üritusi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüriöö ülestõus Jõgevamaal Kassinurmes.
Jüriöö ülestõus Jõgevamaal Kassinurmes. Foto: Mütofest

Selle nädala laupäeval toimub Padisel seiklusrännak Tuleretk, millega meenutatakse 1343. aastal toimunud Jüriöö ülestõusu, Jõgevamaal toimub Baltikumi suurim rollimäng.

1343. aastal toimunud Jüriöö ülestõusu on Padisel aastaid tagasi tähistatud suuremate ja väiksemate ettevõtmistega. On organiseeritud nii lastele mõeldud ümber tiigi jooksu kui ka kontserte.

Tuleretke eesmärk on selle olulise päeva tähistamise traditsioon Padisel taastada. Legend räägib, et Jüriöö ülestõus sai alguse Harjumaal ühel mäekünkal asuva maja süütamisega. Tuletooja kandev idee on legend Jüriöö algust tähistanud maja süütaja retke kohta läbi vaenlasi täis maa majani, mille süütamine pidi alustama mässu. Retk on täis erinevaid takistusi ning ülesandeid ja rada läbitakse jalgsi.

Tuleretkel on kolm erineva tasemega rada - Tuletooja rada, mille pikkuseks linnulennult umbkaudu 25 km, Sõnumitooja rada, mille pikkuseks ligikaudu 10 km ja kõige väiksematele maastikumängu stiilis Väikese Luuraja rada Padise kloostri lähiümbruses.

Tuletooja rajale on oodatud jõustruktuuride esindajad ja täisealised osalised, kes ei karda väljakutseid, erinevaid ülesandeid ja rajal liikuvat vastase väge. Rajal on erineva raskusastmega ülesandepunktid ja ei puudu luureülesanne.

Sõnumitooja rada peaks sobima kõige paremini neile, kes tahavad veeta põneva päeva perega ja noortele, kes üle 12 aasta vanad. Mõlemile rajale minemiseks on vaja moodustada 2-4 inimesest koosnev salk ja see eelnevalt registreerida.

Väiksed luurajad võistlevad individuaalselt ja eelnevat registreerimist vaja ei ole.

Jõgevamaal saab näha Baltikumi suurimat rollimängu 

Laupäeval toimub Jõgevamaal Kassinurme mägedes Jüripäeva pärandkultuuropäev ja lahingrollimäng «Jüriöö ülestõus».

Päeval koristatakse talgutööde korras Kassinurme mägede ja sealse muinaslinna territooriumi, toimub ajaloolise mõõgavõitluse turniir.

Ajaloolastest astub kell 13.30 loenguga üles Juhan Kreem teemal «Saksa Ordu 14. sajandi Liivimaal: Üle-Euroopaline organisatsioon ja selle kohalik tegevus».

Õhtul kell 18 saab alguse lahingrollimäng «Jüriöö ülestõus», mis viib osalejad rändama 14. sajandi radadele. Rollimängule on registreerunud ligi 340 osalejat üle Eesti.

Jüripäeva Pärandkultuuripäev ja lahingrollimäng «Jüriöö ülestõus» toimuvad juba kaheksandat aastat järjest. Lahingrollimäng «Jüriöö ülestõus» on suurim sellelaadne sündmus kogu Baltikumis ja üks suuremaid Läänemere äärsetes riikides toimuvatest rollimängusündmustest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles