Kevad algas ning elu pääses uuele ringile...

Mait Laas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu täitub 50 aastat eesti nukufilmi sünnist; pildil eesti nukufilmi rajaja, kunstnik Elbert Tuganov 1958. aastal andmas elu eesti esi mesele nukufilmile «Peetrikese unenägu».
Tänavu täitub 50 aastat eesti nukufilmi sünnist; pildil eesti nukufilmi rajaja, kunstnik Elbert Tuganov 1958. aastal andmas elu eesti esi mesele nukufilmile «Peetrikese unenägu». Foto: Repro

Lahkus eesti nukufilmi rajaja, režissöör Elbert Tuganov (1920–2007)

Eesti esimene professionaalne animaator ehk hingestaja Elbert Tuga­nov otsustas 87. eluaastal transformeerida oma hinge kõrgematesse sfääridesse. Ju oli seal puudus andekast initsiaatorist ja heast huumorist!



Mees, kelle seikluslik veri oli õnnistatud kahe teineteisest kauge allikaga – isa liinis pärines ta Osseetia aristokraatiast ja ema liinis Mulgi talupoegade-käsitööliste sugupuust.



Raske on kirjutada eesti professionaalse animatsiooni ja nukufilmi rajajast, kes on näinud elu tema erinevates värvitoonides rohkem kui sa ise... inimesest, kellega kokkupuuted on olnud üürikesed, kuid jätnud kustumatud jäljed, kuigi talle endale kui härrasmehele ei meeldinud jätta endast maha jälgi.



Kuid tahtmatultki jäänud jäljed on muljetavaldavad.



Elutarkust kasutades ning initsiatiivi haarates alustati 25. novembril 1957 aastal Tallinna Kinostuudios.



Sündimas oli eesti esimene nukufilm «Peetrikese unenägu», mis esilinastus  mais 1958.


Tuganov suutis enda ümber koondada eesti tipptasemel loojaid, kelle panus filmiloomingus on vaieldamatult tähelepanuväärne: Rein Raamat, Aimee Beekman, Heino Pars, Arvo Pärt, Veljo Tormis, Jüri Müür, Valdo Pant, Jaan Kross.



1957–1982 valmis Tuga­novil 38 nukufilmi, millest peegelduvat autori hinge otsingujanu ja huumorit võib kinokülastaja  kogeda nüüd ja saja aasta pärastki...



Rahvusvaheline tunnustus filmidele «Metsamuinasjutt» (1960)  ja «Ott Kosmoses» (1961) olid esimesed auhinnad eesti filmikunsti ajaloos.



1977 alustas Elbert Tuga­nov maailma esimese stereoskoopilise nukufilmi «Suveniir» võtetega, millele järgnes maailmaklassikaks kujunenud «Õunkimmel» 1982.



Palju on jälgi, mis vajavad tulevaste põlvede märkamist ning sisulist analüüsi. 



Mis vahest olulisemgi kui rahvusvaheline tunnustus ja teenelise kunstitegelase tiitlid, on mitme põlvkonna laste säravad silmad, keda on vaimustanud humoorikalt hingestatud-liikuvad nukud. «Peetrikese Unenägu», «Verine John», «Heeringalugu» jne toovad muige näole ka tänapäevaste laste vanematel.



Kes on isegi saanud selle hingestamise pisiku – Hardi Volmer, Riho Unt, Rao Heidmets –, on võtnud teatepulga üle ning sügisel on põhjust tähistada maailmas unikaalseks kujunenud Nukufilmi stuudio 50 aasta juubelit.  



Õnn on see, et Elbert Tuganov valis oma isiksuse realiseerimiseks just nukufilmi, samahästi oleks selline andeks ja särav hing võinud tulemuslikult end rakendada mis tahes valdkonnas, mis vähegi nõudnuks julget pealehakkamist ning lennukaid ideid.



Tänud kõige eest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles