Ajaloost on saanud efektne fantaasialugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkete eriefektidega film spartalaste ja pärslaste sõjast.
Rohkete eriefektidega film spartalaste ja pärslaste sõjast. Foto: Kaader filmist

Kui Zack Snyder debüteeris hingetuks võtvalt tempoka ja energilise õudusklassika uustöötlusega «Surnute koidik» (Dawn of the Dead, 2004), oli selge, et esile on kerkinud veel üks lavastaja, kelle töödel tasub silma peal hoida.

Teiseks lavastajatööks valis ilmselgelt pretensioonikas Snyder koomiksifännide kultusautori Frank Milleri teose «300». Selle aluseks on ajaloost tuntud Termopüülide lahing, mis toimus 480. aastal eKr. Samast lahingust on juba üks film tehtud, Rudolph Maté «300 spartalast» (The 300 Spartans, 1962).



Viimane, nagu Frank Miller on nentinud, oli üks tema lapsepõlve lemmikfilme, mis muutis ka nooruki arusaama kangelaslikkusest. Ühtlasi oli just see teos põhjuseks, miks ta üldse koomiksi «300» ette võttis.



Arvuti appi!



Veidi ajaloost. Kreekat vallutav Pärsia kuningas Xerxes, kelle armee koosnes rohkem kui 200 000 mehest, kohtas Termopüülide mäekitsuses kuningas Leonidase juhitud 300 spartalase ja nende väikesearvulise abiväe vastupanu.



Kuigi viimased selle ebavõrdse lahingu kaotasid, õnnestus neil tekitada vastasele suurt kahju ja vallandada sündmused, mis viisid hiljem Pärsia armee lõpliku purustamiseni.



Zack Snyder ei pretendeeri siiski ajaloolisele korrektsusele. Nagu Kerry Conrani «Sky Captain and the World of Tomorrow» (2004) ning Frank Milleri ja Robert Rodrigueze «Sin City» (2005) on ka «300» filmitud 90 protsendi ulatuses sinise ja rohelise tausta ees.



Arvutiga esile manatud keskkond ja Snyderi fantastiline kujutluspilt loovad nii ebareaalse maailma, et kohati tekib tunne, nagu oleks tegemist lahinguga «Sõrmuste isanda» saagast. Ka efektsuselt ei jääda alla.



Veel üks proovikivi



Snyder kohtleb Milleri loomingut selge austusega, ehkki film pole algmaterjalile sama truu nagu oli seda «Sin City». Lisatud on kuninganna Gorgo (Lena Headey) liin, mis lisab Leonidase (Gerard Butler) ohvrile hoopis isiklikuma ja inimlikumat laadi mõõtme.



Koomiksis üksnes vilksatav kuninganna on filmis jõuline ja sarmikas naine, kes paralleelselt lahinguga peab Spartas võitlust korrumpeerunud poliitiku Theroniga (Dominic West). Viimane on vastu, et saata Leonidasele abiväge.



Mõned aastad tagasi tundus uskumatu, et keegi suudaks Milleri loomingut adekvaatselt ekraniseerida. Nüüdseks on selline eelarvamus ajalugu. Valmimas on «Sin City 2» ja ekraniseerida on kavas ka «Ronini» koomiks.



Huvitav, millal ilmub välja lavastaja, kes julgeb kätt proovida sellise meistriteose kallal nagu Milleri kirjutatud ja Geof Darrow joonistatud «Hard


Boi­led»?



Uus film kinolevis


«300»


Režissöör Zack Snyder


USA 2006


23. märtsist Tallinnas, Tartus ja Narvas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles