Šokk-rokk ja hambaklambrid

Tristan Priimägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilyn Manson: tühipaljas pajats või mees, kellel on ka sügavam sisu?
Marilyn Manson: tühipaljas pajats või mees, kellel on ka sügavam sisu? Foto: Repro

Marilyn Manson tuleb Tallinna. Mida tunneb Eesti rahvas? Selle tunde kirjeldamiseks tasuks ehk meenutada üht Kanal 2 uue telesarja «Talendijaht» episoodi, kus kääbus tegi kaamera ees strippi. Saadet olevat kuulu järgi vaadanud umbes 200 000 inimest.

Enam-vähem sarnase reaktsiooni kutsub ilmselt esile ka Brian Warneri ehk Marilyn Mansoni ja tema bändi külaskäik. Ma pole elu sees ühtki Marilyn Mansoni plaati läbi kuulanud ja ilmselt on see nii ka päris paljude teistega.

Miks ma seda tunnistan? Sellepärast, et Marilyn Mansoni puhul polegi see ehk kõige olulisem. Oluline on see, et

18-aastane noormees võttis enesele kristlik-konservatiivses Ameerikas antikristuse rolli.

Šokitaktik

Eks ta teadnud (või isegi lootnud) juba siis, et temast endast hakatakse rääkima rohkem kui tema muusikast. Ilmselt oli see ka eesmärgiks, kui ta mormoonide pealinnas Salt Lake City’s esinedes mormooni piibli tükkideks rebis.

Vastuvoolu ujumist on Manson jätkanud kogu oma karjääri vältel, aga samas pole vaja temast teha märtrit – šokitaktika on päris korralikult ka sisse toonud.

Me oleme harjunud Mansonit käsitlema kui jälgandit, kelle ainsaks eesmärgiks on erinevate šoktastiliste nippidega inimesi enesest välja ajada ja endast rääkima panna.

Lihtne on arvata halvimat. Samas meenub Michael Moore’i koolivägivallast kõnelev šokifilm «Relvastatud Ameerika» («Bowling For Columbine») ja selles leiduv Marilyn Mansoni intervjuu.

Selles seletas ta veenvalt ära, et Ameerikas paljuräägitud seadusepunkt – «igal mehel on õigus kanda relva» – on tingitud meedia ja valitsuse peale surutud hirmu ja paranoia õhkkonnast, mille ainus eesmärk on soodustada tarbimist.

Nii et – pole ta mingi pealiskaudne hampelmann, vaid inimene, kelle juttu on ehk isegi huvitav kuulata.

Muljet Marilyn Mansonist kui muusikust hägustavad ka teised tema tänavused ettevõtmised. Aprillis avas ta kunstinäituse, mille raames esitletud akvarellid osutusid väga populaarseks.

Lõpp noorukipõlvele?

Lisaks sellele peaks kohe valmis saama ka tema esimene film «Fantasmagooria: Lewis Carrolli nägemused», kus teeb teiste seas kaasa ka Narnia Valge nõid Tilda Swinton.

Muutustest kõneleks justkui ka tema viimane plaat «Eat Me, Drink Me», mille tuuri raames ta Tallinna satubki. Selles gooti kabarees räägitakse sisetundmustest ja isegi, tõepoolest, armastusest. Kas mr Warner on suureks kasvanud? Seda näeb vist siis, kui ta Tallinnas lavale astub.

Kontsert

Marilyn Manson

22. detsembril

Rocca al Mare suurhallis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles