2 ühe hoobiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Kaht filmi arvustab Postimehe ajakirjanik Andri Maimets.

«Seks ja linn»


New Line Cinema, USA 2008



Kes on aastaid olnud «Seksi ja linna» telesarja andunud austaja, võib pärast meediakõmus sündinud täispikka filmi naistesaaga lõpupaugus pisut pettuda. Miks? Aga sellepärast, et see tüüpiline ja stereotüüpideni paika lihvitud Hollywoodi naistekas on täpse, nutika ja terava huumoriga sarja hale vari. Kahjuks.



Sest kui sarjaformaat eeldab tõsiseid pingutusi, et valida, milline nali sisse kirjutada ja milline välja jätta, või otsustada, milliseks nutikas süžeeliin arendada, siis filmi puhul on mindud lihtsama vastupanu teed.



Ilmselgelt on lootma jäädud sellele, et küll kuulus nelik rahva kinno meelitab. Eks meelitabki – kas või seepärast, et neid glamuuriikoone veel üks kord näha.



Mida meile ekraanilt siis pakutakse? Muidugi ohtralt glamuuri, Manolo Blahniku kingi, Vivian Westwoodi pulmakleite, kalleid kotte ja muid aksessuaare.



Kõike, mis võimaldab oma kangelannasid pilkudega õgival auditooriumil end pisutki nendega samastada; tekitada õhkõrn lootus, et tõmmates selga sama kleidi ja jalga samad kingad, olengi just nagu nemad seal kättesaamatu New Yorgi tänavail.



Ning muidugi pillutatakse sekka järjekordselt sassis suhteid, pidevat möödarääkimist ja piigade vandenõu meeste vastu. Just see sarjast tuttav suheteliin muudab filmi vastuoluliseks ja küsimusi tekitavaks – filmi lõpus juubelduste saatel viiekümneseks saavatest naistest ootaks ju ometi mõningat rahunemist, kogetust õppimist.



Ent ometi käituvad daamid kui kahe- või kolmekümnendatest plikakesed, kellel puudub igasugune elukogemus, õppimisvõime ja arusaam, kuidas mingeis (tüüp)situatsioonides käituda.


Ent samas – ehk olen ma pisut ülekohtune. Võib-olla ei oodatagi Carrie Bradshaw’lt (Sarah Jessica Parker), Samantha Jonesilt (Kim Cattrall), Charlotte Yorkilt (Kristin Davis) ja Miranda Hobbesilt (Cynthia Nixon) arukat ja täiskasvanulikku käitumist.



Võib-olla peavadki nad elu lõpuni jääma selliseks kergelt otudeks ja lapsikuteks, et vaataja saaks mõningase kergendustundega nende äparduste üle naerda: hea, et meie elu ikka nii segane ei ole.


***


------------------------------------------------------


«Kung fu panda»


Dream Works Animation,


USA 2008



Võiks ju arvata, et filmi- ja teleekraane vallutanud kung fu maania jääb aega, mil seda kinolinal populariseerisid ala meistrid Jackie Chan või Bruce Lee.



Aga ei, kogenud filmikompanii DreamWorks on leidnud viisi, kuidas idamaist võitluskunstipisikut ka tänapäeva lastesse süstida – koos ohmu pandakaru Po ja tema sõprade, Vihasesse Viisikusse kuuluva Mao, Ritsiku, Ahvi, Kure ja Tiigriga.



Lugu iseenesest on ju lihtne: ootamatu juhuse tõttu saab nuudlirestorani pidavasse kureperre (!) sündinud pandast kõrgel mägedes asuvas Nefriidpalees päevast päeva oma oskusi lihvivate kung fu meistrite üks õpilane ja hilisem müütiline lohesõdalane.



Muidugi ei meeldi asjade selline käik algul kellelegi – ei tema õpetajale ega eriti veel pandale endale –, ent küllaldase treenimise korral saab ka sellest ülekaalulisest tobukesest tõeline Jackie Chan, kes on võimeline hävitama külaelanikke ähvardava vaenlase, vanglast põgenenud Tai Lungi nimelise tigeda lumeleopardi.



Hea võidab kurja ning tobukesest saab staar. Mis siis, et see kõik näib juhtuvat kui eksikombel.


Samas jääb sellel lihtsal animamuinasjutul puudu säärasest sügavusest, mis meelitaks kinosaali ühtaegu nii põngerjaid kui ka nende vanemaid (võrdluseks «Kalapoeg Nemo» või eestimaised Lotte-lood).



Nii saavad lapsed küll vaieldamatult meeldejääva kinoelamuse osaliseks, kuid nende emadel-isadel jääb üle nautida pigem heade Eesti näitlejate tööd, sest oma hääle on kangelastele sedapuhku «laenanud» Marko Matvere, Tarmo Männard, Janne Ševtšenko, Eva Püssa, Jaanus Orgulas, Margus Tabor ja paljud teised.



Muide, originaalis on seiklusele hääle andnud ka filmi­ilma kung fu staar Jackie Chan ise, kehastades linaloo ingliskeelses originaalis pärdikust võitluskunstide meistrit.


****

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles