Petseri luteri kirikust on saanud unikaalne kontserdipaik

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petseri Eesti külje all..
Petseri Eesti külje all.. Foto: Igor Taro.

Kunagisest Eesti maakonnalinna Petseri luteri kirikust on saanud kogu Pihkva oblasti mõistes unikaalne kontserdipaik, sest samaväärset orelimuusikat saab Vene poolel kuulata kõige lähemal Peterburis ja Moskvas.

Muidu äärmiselt õigeusklikus ja kloostrikeskses Petseris tegutseb praeguseni Eesti kogukonnast allesjäänud luteri kirik, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kuigi kogudus ise on kokku kuivanud ning teenistustel laiutavad tühjad pingid, meelitab juba viiendat korda alanud orelikontsertide hooaeg sinna hulganisti tavalisi petserlasi.

Esimesel kontserdil esinenud Tartu Peetri koguduse organist Anneli Klaus hindas Petseris helisevat Kriisade orelit üsna heas seisukorras olevaks, kuigi tõdes ka mõningaid ajahambast tulenevaid puudusi.

«See orel on tükike Eesti kultuurilugu ja see orel väärib seda, et ta oleks heas korras ja et tema peal mängitaks tihti ilusaid kontserte,» lausus Klaus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles