Suri ooperilaulja Teo Maiste

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teo Maiste
Teo Maiste Foto: Rahvusooper Estonia

Teisipäeval, 14. augustil suri 86-aastaselt ooperilaulja, bass Teo Maiste, teatas Rahvusooper Estonia.

Armastatud ooperilaulja ja pedagoog Teo Maiste sündis 28. veebruaril 1932. 1941. aastal küüditati Maiste koos ema ja kahe vanema vennaga Siberisse. Pärast kooli lõpetamist Siberis sattus ta pärast aastast metsatööd juhuslikult Tomski muusikakooli katsetele, kus lõpetas 1957. aastal A. Tihhomirova lauluklassi. 1957–1958 õppis Maiste Novosibirski konservatooriumis V. Arkanovi klassis. Eestisse naasis Maiste 1958. aastal ja astus Tallinna Riiklikusse Konservatooriumi, kus lõpetas 1962. aastal Jenny Siimoni lauluklassi.

Maiste kaunis ja nüansirohke hääl ning emotsionaalne esitus on pakkunud unustamatuid muusikaelamusi ooperilavadel, oratooriumide esitustel ja kammermuusika õhtutel. 1960–1965 oli Teo Maiste Vanemuise teatri ning 1965–2011 Estonia solist.

Selle aja jooksul on tema repertuaaripagas kasvanud mahukaks, sisaldades üle saja eriilmelise rolli, millest enim tõusevad esile nimiosad Verdi «Attilas», Tambergi «Cyrano de Bergeracis» ja Mussorgski «Boriss Godunovis», Filipp II (Verdi «Don Carlo»), Parun Ochs (Richard Straussi «Roosikavaler»), Wurm (Verdi «Luisa Miller»), Daland (Wagneri «Lendav hollandlane»), Falstaff (Nicolai «Windsori lõbusad naised»), Des Grieux (Massenet’ «Manon»), Bartolo ja Basilio (Rossini «Sevilla habemeajaja»).

Teo Maiste ja Liidia Panova Richard Straussi ooperis «Roosikavaler»:

Alates 1970. aastast töötas ta Eesti Muusikaakadeemia õppejõuna. Tema õpilaste seas on olnud Hans Miilberg, Thomas Mürk, Jaan Willem Sibul, Taimo Toomast. Maiste on lindistanud rohkesti helisalvestisi, sooloplaadid «Laulab Teo Maiste», «Teo Maiste. Opera arias and Duets», ooperi-CD-d Tubina «Reigi õpetaja» ja Tambergi «Cyrano de Bergerac». Ta on sooritanud rolle mitmetes muusikafilmides: «Ooperiball» (1974), «Roosid lõunast» (1977), «Puritaanlased» (1984). Oma rollide eest on ta pälvinud mitmeid auhindu, muuhulgas on teda 2002. aastal tunnustatud Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

2009. aastal ilmus Ene Pilliroo koostatud monograafia «Teo Maiste».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles