Meresõja ajaloo eksperdid kogunevad merelise julgeoleku üle arutama

Kultuuritoimetus
Copy
Arto Oll
Arto Oll Foto: Pressifoto

Tänavu 1.–2. juunil tulevad Tallinnas esmakordselt kokku Läänemere riikide meresõja ajaloo eksperdid. Eesti Meremuuseumi eestvõttel käsitlevad nad regiooni merelise julgeoleku kujunemist ja edasist.

«Peame oluliseks heita valgust merevägede tegevusele kahe maailmasõja vahel. Sajandi eest langetatud otsused ja tehtud uuendused avaldavad mõju ka tänapäeval. Paraku on seni nende uurimine jäänud merelahingute analüüsi varju või on osutunud raskeks materjalide kättesaamatuse tõttu.

Meie algatusel toimuv konverents paneb aluse ammuoodatud koostööle valdkonna asjatundjate vahel. Seeläbi aga loob võimaluse käsitleda terviklikult merelise julgeoleku minevikku ja tulevikku,» tõdes Eesti Meremuuseumi teadur meresõjanduse vallas Arto Oll.

Konverents kannab pealkirja «Läänemere regiooni mereväed maailmasõdade vahelisel perioodil: sõjalaevastikud, organisatsioonid ja merekaitse strateegiad 1918–1939.» Selle avab Eesti Mereväe ülem kommodoor Jüri Saska.

«Kahe maailmasõja vaheline periood kujunes äärmiselt huvitavaks eelkõige seetõttu, et sel ajal tegutses Läänemerel esmakordselt üheksa riiki. Oma sõjalaevastike ja mererelvastuse arendamisel pidid nad arvestama naaberriikide ambitsioonidega ning tormilise sõjatehnika arenguga maailmas.

Selle võrra auväärsem on fakt, et tolleaegse Eesti vabariigi eritellimisel ehitatud allveelaevad Kalev ja Lembit olid Läänemere regioonis ühed moodsamad sõjalaevad enne teise maailmasõja algust,» lisas Arto Oll.

Konverentsi esimesel päeval peavad ettekandeid meresõja ajaloo eksperdid Soomest, Suurbritanniast, Taanist, Saksamaalt, Poolast, Leedust, Lätist ja Eestist. Teisel päeval peavad nad arutelu, mille keskmes on paralleelid praeguse merelise julgeoleku olukorraga Läänemerel.

Esimese päeva ettekandeid on võimalik kuulata nii kohapeal kui ka üle veebi, kasutades soovi korral sünkroontõlget inglise ja eesti keelde. Neid võtab kokku õhtusöök Lennusadama vesilennukite angaaris. Mõlemale on võimalik registreeruda kuni 31. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles