MEISTERLIK MANIPULEERIJA? Ka laste armastatud fantaasiakirjanikku süüdistatakse vägistamises (1)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 4. juuli 2024, 09:56
Copy
Nail Gaiman, kelle kuulsamate raamatute hulka kuuluvad näiteks «Coraline», «Head ended» ja «Ameerika jumalad».
Nail Gaiman, kelle kuulsamate raamatute hulka kuuluvad näiteks «Coraline», «Head ended» ja «Ameerika jumalad». Foto: John Rainford / Cover Images / Scanpix

Fantaasiakirjanik Neil Gaimani on tabanud rängad süüdistused. Muuhulgas süüdistavad vähemalt kaks naist Gaimani seksuaalses kuritarvitamises ning kirjanik on ka Uus-Meremaal uurimise all, vahendab Tortoise Media. 

Kirjanik Neil Gaiman, kelle kuulsamate raamatute hulka kuuluvad näiteks «Coraline», «Head ended» ja «Ameerika jumalad», on igasuguseid seksuaalse kuritarvitamise süüdistusi eitanud ning väidab, et tegemist oli igati konsensuslike suhetega.

Süüdistused tulid esimest korda ilmsiks ajakirjanik Rachel Johnsoni juhitud taskuhäälingusaates «Master: the allegations against Neil Gaiman». Uurimise järgi ründas auhinnatud briti kirjanik üht naist paar tundi pärast nende esimest kohtumist seksuaalselt. Naine oli rünnaku hetkel 22-aastane, Gaiman 61. 

Naine esitas politseisse kaebuse, ent naise sõnul uurimist ei algatatud, sest väidetavalt olid tõendid ebapiisavad. 

Naine rääkis, kuidas astus Gaimaniga seksuaalsuhtesse, mis muutus kiiresti alandavaks ja valusaks. Kolme nädala jooksul, mil naine Gaimaniga kohtus, palus Gaiman end peremeheks või meistriks kutsuda. Ühel kohtumisel oli Gaiman naist väidetavalt lämmatanud ning naine oli teadvuse kaotanud.

Naise sõnul oli Gaiman nende kohtumise hetkel veel abielus oma toonase naise Amanda Palmeriga, kuid paar oli avatud abielus ning elas eraldi. 

Taskuhäälinguepisoodist tuleb välja, et ehkki suhe oli alguses konsensuslik, muutus see kiiresti ahistavaks, sest Gaiman on väidetavalt meisterlik manipuleerija. «Ta pani mind tundma, nagu see oleks konsensuslik olnud, ehkki see seda kindlasti ei olnud. Ta lihtsalt meelitas mind oma psühholoogilisse labürinti ja sealt pääsemine polnud sugugi lihtne,» tunnistas naine, kes ühel hetkel isegi Gaimanile romantilisi sõnumeid saatis. 

Naine pöördus politsei poole ning politsei teavitas Gaimani ka kaebusest, kuid kirjanikku ei küsitletud ning lõpuks loobusid ametivõimud ka kaebuse edasisest menetlemisest.

Teine süüdistaja tutvus Gaimaniga 2003. aastal, kui naine oli 18-aastane. Nad alustasid suhet, kui ta oli 20-aastane ja mees oli 40. eluaastate keskel. Naise sõnul alistus ta lõpus Gaimanile, kuigi see oli talle vastumeelne ning ta ei nautinud seda. Vähemalt ühel juhul palus naine seksi ajal korduvalt, et Gaiman lõpetaks, sest ta ei taha seksida. 

«Ma ei tahtnud kunagi midagi, mida ta minuga tegi, sealhulgas vägivaldsemaid asju. Aga ma nõustusin sellega,» tunnistas naine.

Ameerikas elav Gaiman on igasugust ebasündsat või ahistavat käitumist eitanud. Ühtlasi usub kirjanik, et vähemalt üks naistest kannatab valemälestuste all, ehkki naise haiguslugu seda ei kinnita, ning teine naine tunneb lihtsalt süütunnet.

Uus-Meremaa politsei sõnas, et nad on juurdluse raames teinud mitu katset võtmeisikutega rääkida ja need jõupingutused jätkuvad, vahendab Tortoise Media.

Tagasi üles