Anu Lamp tõstis fookusesse näitleja

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Draama 2012 kuraator Anu Lamp valis esimese lavastusena teatrifestivali põhiprogrammi Katariina Undi ja VAT Teatri «Nisa». «See lavastus määras ära ka festivali pealkirja ja edasise valiku,» selgitas Anu Lamp (fotol) eilsel pressikonverentsil.

 «See on lavastus, kus näitleja panus on väga suur, alates sellest, et materjali valiku on teinud näitleja ise, dramatiseeringu on teinud näitleja. Lavastuse juures on olnud ka lavastaja, aga saan aru, et näitleja oma panus lavastuse režiisse on suurem kui mõne teise lavastuse juures. Ja sealt tuli ka festivali pealkiri «Fookus: Näitleja».»

Anu Lamp valis festivalile ka Rakvere teatri «Lilled Algernonile», kõrvutades nii kogemustega Katariina Unti ja alles alustavat näitlejat Lauri Kaldoja. Tugev näitlejaansambel ja põnevad rollilahendused võlusid Lampi Tallinna Linnateatri lavastuses «Aeg ja perekond Conway». Suure trupiga osaleb festivalil ka Eesti Draamateater, viies Tartusse Uku Uusbergi «Kuni inglid sekkuvad».

3.–9. septembrini toimuva festivali põhiprogrammis esindavad Eesti dramaturgiat veel Ugala teatri «Mee hind» ja Eesti Teatri Festivali «Tasandikkude helinad».

Kuidas eesti näitlejad saavad hakkama pisut võõrama tekstiga, seda näeb NO99 «Iphigéneia Aulises» ja Von Krahli teatri «Lillede keeles». Tänavu on Draama 2012 kõrvalprogrammi funktsioonis Balti Teatrisügis – kolme Balti riigi omadramaturgia festival, mida riigid korraldavad järgemööda. Tartusse on oodata peaaegu 30 väliskülalist – lavastajaid, dramaturge, teatrijuhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles