Nädala kultuurisündmused, mida sa pead teadma

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Kertu Moppeli lavastus «Mefisto» Eesti Draamateatris, peaosas Juhan Ulfsak.
Kertu Moppeli lavastus «Mefisto» Eesti Draamateatris, peaosas Juhan Ulfsak. Foto: Gabriela Urm

Siin on ülevaade kõigest olulisest, millest Postimehe kultuuritoimetus sel nädala kirjutas.

Andrus Karnau käis teatris ja märkas, et seal on mitu lavastust, mis räägivad natsidest ja totalitaarsetest süsteemides. Oma mõtetest ja jutuajamistest lavastajatega (kes on muide kõik naised), kirjutab ta artiklis «Natsid vallutasid teatrilava».

Alanud olümpiamängudest kirjutab Mart Juur loos «Kolm meest Pekingis, pardist rääkimata» ning Juurikas on ka selgitus sellest, mis toimub tegelikult Kanadas.

Nädala film on Guillermo Del Toro suurepärane «Luupainaja allee» ja ka nädala telesari puudutab samu teemasid.

Mis asi on «Unustatud Raamatute Surnuaed»? Lugege sellest Raul Sulbi kirjandusarvustusest.

Nädala plaadiks valisime räppari EIKi «uduvaiba», Aja Augus kirjutab Janar Ala briti bluusigeeniusest Peter Greenist.

Esmaspäeval esilinastus Moonika Siimetsa dokumentaalfilm «2 tundi õnneni», mis räägib Soome elama ja töötama läinud eestlastest. Intervjuud temaga saab lugeda siit ja galeriid esilinastusest vaadata siit. Samuti on filmist juttu ja kaadreid filmisaates «Hendrik Alla liikuvad pildid».

Kinodes jookseb praegu Prantsuse režissööri François Ozoni eutanaasiateemaline, ent helge film ning Postimehes ilmus intervjuu selle peaosalise, võrratu näitlejanna (ja muuhulgas ka Bondi-tüdrukut kehastanud) Sophie Marceau’ga.

Sel nädalal avas oma näituse «Paradiis – taaskohtumine» Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi galeriis Kristel Saan. Lähemalt.

Sügisel, nagu koolid ikka, avatakse uus tanstu- ja muusikakool MUBA. Tuuli Põhjakas käis juba lähemalt uurimas, mis seal sees leida. On ka põhjalik galerii.

ERMis avatakse rahvusvaheline rändnäitus «Rännak Lotmani semiosfääris». Näitus on pühendatud Juri Lotmani 100. sünniaastapäevale 28. veebruaril.

Kolm arheoloogi avaldavad oma ekspertarvamuse ERR «Salme viikingite» telesarja kohta. Palun: «Viikingid, vägivald ja reetmine – mis saaks valesti minna!»

Teisipäeval suri 97-aastasena üks Eesti teatri legendaarseid uuendajaid, kujundipõhise käsitluse looja, teatrikunstnik ja pedagoog Mari-Liis Küla.

Läinud nädalal kuulutati välja tänavused arhitektuuripreemiad, millega tunnustati Eesti arhitektuurivaldkonna väljapaistvamaid saavutusi, teoseid ja nende autoreid. Eesti kõige ilusamaid maju vaadake siit.

Lahkus ka Itaalia kino kuninganna Monica Vitti.

Legendaarne Psychoterror on juba 30-aastane! Frontman Freddyga lugege intervjuud siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles