Ukraina toetusest eestlaste seksikampaaniani: kultuuritoimetuse loetuimad lood 2022

Kultuuritoimetus
Copy
Protestiaktsioon Venemaa saatkonna ees
Protestiaktsioon Venemaa saatkonna ees Foto: aktsioonid@gmail

Siia on koondatud Postimehe kultuuritoimetuse kõige loetumad lood 2022. aastal. Kõige enam loeti lugusid Ukraina teemal, samuti tunti suurt huvi eestlaste töövõitude vastu välismaal. Need olid 20 kõige huviäratavamat lugu:

1. Galerii: Vene saatkonna ees protestiti vene sõdurite kuritegude vastu

Emotsionaalselt mõjuv fotogalerii näitas 13. aprillil Vene Föderatsiooni saatkonna juures toimunud aktsiooni, millel oli konkreetne ja päevakajaline sõnum.

2. Vene teatri lahkuv kunstiline juht: kõigist pragudest roomas välja mädane ja kõle russofoobia!

Nädal enne töölepingu lõppu esines Vene Teatri kunstiline juht Filipp Loss Eesti riigi, poliitika ja inimeste kohta äärmiselt karmi avaldusega. Muuseas võrdles ta Venemaa kodanike olukorda Eestis juutide olukorraga teise maailmasõja ajal.

Filipp Loss.
Filipp Loss. Foto: Kuvatõmmis

3. Keskkonnaaktivistid viskasid van Goghi kuulsale maalile tomatisuppi

Briti keskkonnaaktivistid viskasid Londoni rahvusgaleriis eksponeeritud Vincent van Goghi maali «Päevalilled» pihta Heinzi konservsuppi. Protestijad nõudsid selle jahmatava teoga Briti valitsuselt kõigi nafta- ja gaasiprojektide peatamist. Sarnaseid rünnakuid korraldati ka teistele kallitele kunstiteostele.

4. Aastavahetuse telesaated: Tühjus, auk, null, zero!

1. jaanuaril 2022 arvustas kriitik Margit Adorf teravalt aastavahetuse telesaateid.

5. Julia Aug: Meie, venelased, kanname kõik vastutust, et oleme kasvatanud sellise diktaatori nagu Putin

Venemaal ja ka Eestis väga tuntud teatri- ja filminäitleja ning lavastaja Julia Aug võib end päritolult pidada nii eestlaseks, juudiks, rootslaseks kui ka poolakaks, kuid olles õppinud ja üles kasvanud venekeelses keskkonnas Narvas ja Peterburis, esindab ta eelkõige vene kultuuri ja venelasi, kes on nüüd Venemaa agressiooni tõttu sattunud põlu alla kogu maailmas.

Julia Aug. 
Julia Aug. Foto: Raul Mee

6. Venemaa tuntuim stsenarist tegi avaliku pöördumise Vladimir Putini poole

Humorist, näitleja, muusik, poeet ning seriaalide «Наша Russia» ja «Comedy Club» stsenaristi ning produtsendina tuntud Semjon Slepakov pöördus Instagramis avalikult Venemaa presidendi Vladimir Putini poole.

7. Milline on kõige piinlikum selle hooaja tõsielusari?

Sügishooajal paisati vaatajate ette neli uut suheteteemalist tõsielusarja: «Rannamaja», «Villa», «Armastuse malev» ja «Vallaline kaunitar». Margit Adorf viskas neile kõigile kriitiku pilgu peale ja moodustas ka edetabeli, kõntsast kompvekini.

8. Rita Ray kontserdi külastajaid tabas ootamatu hinnaüllatus

Rita Ray kontserdile saabunud piletita huvilisi üllatas, et kohapeal küsiti pääsme eest 40 eurot, kuigi veebis leitavad reklaamid teatasid veel samal päeval, et kontserdipaigas saab pileti 35 euro eest.

Rita Ray.
Rita Ray. Foto: Indrek Kasesalu

9. Aivar Mäe: nagu ikka, noa saad sa selga sõpradelt

Tõsiasi, et Aivar Mäest sai hiljaaegu Põhja-Pärnumaa valla juht, andis ajendi temaga lõpuks ometi pikemalt vestelda. Mitte üksnes koduvallaga seonduvast, vaid ka sellest, millest on ta aastaid suures plaanis vaikinud. Mis ikkagi juhtus 2020. aastal Rahvusooperis Estonia? Ja mis järgnes?

10. Heardi ja Deppi kohtuasi sai hirmutava lõpu

Tuuli Põhjakas kirjutas aasta räägituimast kohtusaagast, mille keskmes oli endine abielupaar Johnny Depp ja Amber Heard.

11. Eesti seksikampaania sai Cannes’i loovusfestivali Pronkslõvi

Maailma suurima loovusfestivali Cannes Lions kolmes kategoorias nomineeriti Optimisti ja Eesti seksuaaltervise liidu kampaania «#14poleokei». Võidupüha õhtul kuulutati välja võitjad ning žürii tunnistas «#14poleokei» Pronkslõvi vääriliseks kategoorias avaliku sektori PR-kampaania.

#14poleokei
#14poleokei Foto: Kristjan Taal/Eesti Seksuaaltervise Liit

12. Eesti laulis Ukrainale

Video ja galerii näitasid 16. märtsil toimunud heategevuslikku kontserti Slava Ukraini, mis sündis tosinate muusikute ja vabatahtlike korraldajate koostöös. Kolmetunnise kanaliteülese tele- ja raadiokontserdi jooksul koguti üle 690 000 euro sõjapiirkonna haiglaid abistava MTÜ Slava Ukraini toetuseks.

13. Toom Filipp Lossist: ta sõnastas emotsionaalselt selle, mis vaevab paljusid eestivenelasi aina rohkem

Eurosaadik Yana Toom (KE) leidis, et kunstnikuna sõnastas Vene Teatri kunstiline juht Filipp Loss emotsionaalselt selle, mis vaevab paljusid eestivenelasi aina rohkem, ja et ta tegi seda väga julgelt.

14. Eesti näitleja sõlmis Hollywoodis esimesed filmilepingud. Mis sellele eelnes?

Priit Pullerits kirjutab, kuidas Eesti näitleja Christin Muuli sõlmis Hollywoodis esimesed filmilepingud.

15. Eesti koorilauljate liigutav toetusvideo Ukrainale levib üle maailma

Tuhandete koorilauljate osalusel salvestatud toetusvideo Ukrainale levis hoogsalt üle maailma ja inspireeris rahvast annetama. Vaid poole tunniga koguti Eesti televaatajate abil üle 120 tuhande euro.

Kaader tuhandete koorilauljate osalusel salvestatud toetusvideost
Kaader tuhandete koorilauljate osalusel salvestatud toetusvideost Foto: Youtube

16. Üllar Saaremäe Filipp Lossist: teatripäeval esines ta väga julge venevastase sõnavõtuga

Rakvere teatri endine peanäitejuht ja praegune riigikogu liige Üllar Saaremäe (Isamaa) tunnistas, et talle tuli Vene Teatrist peagi lahkuva Filipp Lossi Eesti-vastane jutt suure üllatusena. 

17. Sina ole üldse vait, juudinägu!

Teatrikriitik Margot Visnap kirjutas Julia Augi lavastusest  «Ema, kas meie kass on ka juut?».

18. Wagneri palgasõduri pihtimus

Aimar Altosaar arvustas Wagneri endise palgasõduri Marat Gabidullini raamatut «Mina, Wagneri armee komandör».

19. Armastatud muusik Riho Sibul saadetakse viimsele teekonnale

20. novembril suri kitarrist, laulja ja helilooja Riho Sibul, kes saadetakse viimsele teekonnale esimese advendi pühapäeva pärastlõunal. Galerii näitas Sibula liigutavat ärasaatmist, mis toimus Tallinnas, Jaani kirikus.

Armastatud muusik Riho Sibul saadetakse viimsele teekonnale.
Armastatud muusik Riho Sibul saadetakse viimsele teekonnale. Foto: Madis Veltman

20. Eesti telesari nomineeriti maailma parimate hulka

Viaplay telesari «Kes tappis Otto Mülleri?» nomineeriti Genfi rahvusvahelise filmifestivali parima teleseriaali tiitlile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles